Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Karantänregler gäller fortfarande många resenärer - så fungerar coronainformationen vid flygplatserna

Från 2020
Autio Helsinki-Vantaan lentoasema.
Bildtext Vid Finavia hoppas man att passagerarna har ansiktsskydd när de rör sig på flygplatserna.
Bild: Tiina Jutila / Yle

För att försäkra att alla som reser från Finland har den coronainformation de behöver delar man ut ett infoblad till alla resenärer. Förutom information om säkerhetsavstånd och hygien, behöver en del resenärer ännu informeras om frivillig karantän.

Under måndagen kan man nu börja resa mer fritt och gränserna mellan Finland och fler länder öppnas upp.

Tidigare i år när coronaviruset bröt ut och restriktioner började införas ansåg många resenärer att informationen på flygplatserna var bristfällig. Informationen nådde inte alla finländare som kom hem från utlandet.

Men vem bär ansvaret för att alla resenärer får den information som de behöver?

Hälsomyndigheterna delar inte själva ut informationen

Tuija Kumpulainen som är direktör för Social- och hälsovårdsministeriet säger att ansvaret ligger på hälsomyndigheterna när gäller information om hälsa. Ett infoblad delas ut till människor som reser utomlands.

- THL gör infobladet, men hälsomyndigheter är inte vid gränsstationerna.

Det här betyder att hälsomyndigheterna inte själva delar ut informationen utan att ansvaret att synliggöra informationen ligger på flygplatsoperatören Finavia.

- Till exempel Institutet för hälsa och välfärd och Vandas hälsomyndigheter är de som säger vad vi ska göra och vi ger informationen på flygplatsen, säger Henri Hansson som är teknisk chef vid Finavia.

Informationen som nu kommer att finnas tillgänglig kommer vara samma som innan gränserna öppnades ytterligare under måndagen.

- De nuvarande åtgärderna och informationen kommer att finnas kvar. Det viktigaste är att man håller avstånd och tvättar händerna. Vi hoppas att passagerarna använder ansiktskydd när man kommer till flygplatsen, säger Hansson.

Informationen vid flygplatserna har utvecklats

Henri Hansson vid Finavia säger att man delar ut information om säkerhetsavstånd och hygienanvisningar på flygplatserna.

Hansson hoppas att det är tydligare när det gäller informationen än vad det var tidigare i våras när pandemin bröt ut.

- Det finns mycket information nu, som man kan hitta på myndigheters hemsidor eller Finavias hemsida, säger Hansson.

Enligt Tuija Kumpulainen har det funnits mångsidig information redan från början, men hon säger också att en del människor tidigare inte såg eller hörde den här informationen.

- På grund av det här har man gett ett informationsblad till varje enskild resenär. Det här kommer man att fortsätta med.

Förutom information om säkerhetsavstånd och hygien behöver en del resenärer ännu informeras om frivillig karantän, alltså självisolering i hemmet, i 14 dygn. Det här gäller alla som återvänder till Finland från andra länder än de 28 länder Finland öppnat upp till.

Gäller också resor med båt, bil och tåg

Informationen gällande resor och reserestriktioner gäller inte bara på flygplatserna utan också vid andra gränser där människor färdas med andra färdmedel än flyg, såsom båt, bil eller tåg. Där är det andra myndigheter som hjälper till att dela ut information.

- Det finns olika aktörer som deltar i arbetet, som Gränsbevakningen, hamnoperatörer och trafikmyndigheter. Det beror på platsen och deras ansvarsområde, säger Tuija Kumpulainen.

Diskussion om artikeln