Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lovisas stadsdirektör Jan D. Oker-Blom hinner ännu inte pusta ut efter coronavåren: "Viktiga möten har tvingat mig avbryta semestern med jämna mellanrum"

Från 2020
En man i blå skjorta sitter och dricker kaffe vid ett bord på ett torg.
Bildtext Jan D. Oker-Blom hinner inte ta ut mer än en semestervecka i taget. Lite stugliv blir det ändå mellan mötena.
Bild: Yle / Rebecka Svedberg

För Lovisas stadsdirektör Jan D. Oker-Blom blir det inte mycket semester den här sommaren. Då han är helt ledig sköter han bland annat sin dotters kaniner på stugan.

Den tuffa coronavåren ligger nu bakom oss, men för många fortsätter de svåra tiderna ännu en tid framöver.

Så är det till exempel för kommunerna.

– Många kolleger anser att nästa år kanske blir det allra värsta men vi får ta oss an kommande utmaningar senare, säger stadsdirektör Jan D. Oker-Blom då han träffar Yle Östnylands reporter för en kopp kaffe på Lovisa torg. Nu tar vi lite sommarpaus och så hoppas vi att hösten går bra och att det inte kommer någon andra våg.

Han beskriver coronavåren som exceptionell.

Oker-Blom kommer aldrig att glömma då han lyssnade på regeringens info om hur skolorna ska stängas, stora delar av personalen ska jobba på distans och sjukvården ska läggas om för att koncentrera sig på covid-19.

– Man kan lugnt säga att det har varit en underlig tid men jag är imponerad över att allt ändå har fungerat och att Finland har lyckats begränsa coronaviruset ganska bra. Vi har gjort mycket rätt och haft tur.

För en social person som mig är det svårt att tänka sig att man sitter hemma vid sin dator hela dagen

― Jan D. Oker-Blom om distansarbete

Speciellt distansarbetet har fungerat bra, enligt Jan D. Oker-Blom. Han har också själv fått pröva på det, trots att han ändå varit i Lovisa centrum eller på Rådhuset nästan alla dagar.

– Ofta har jag ändå jobbat på distans halva dagen och varit med på en del videomöten. Det här med att jobba på distans delvis har passat mig bra. Jag har inte nödvändigtvis träffat mycket människor men har inte heller suttit i samma kammare hela dagen.

Oker-Blom var inte van vid att jobba hemifrån sedan tidigare, även om stadsdirektörsjobbet förutsätter att han jobbar på olika ställen och är flexibel med tider.

– Det fungerade nog men för en social person som mig är det svårt att tänka sig att att man sitter hemma vid sin dator hela dagen, konstaterar han.

Allt chefsjobb kan inte skötas virtuellt

En del möten är mer effektiva på distans, men det blir krångligt då mötena är så långa att ögonen i slutändan nästan blir fyrkantiga av att sitta och stirra på skärmen.

Det är inte så trevligt, tycker Oker-Blom.

– Det som fungerade allra bäst på distans var stadens ledningsgruppsmöten. Vi känner varandra och är inte alltför många. Alla hade full koll på hur man sammanträder elektroniskt och hur vi agerar på mötet.

Att leda via en skärm är också annorlunda. Jan D. Oker-Blom anser att vissa saker som hör till en chef absolut inte kan skötas virtuellt.

– Om du till exempel måste ge kritisk feedback eller ta tag i ett problem så vill jag gärna göra det personligen och tycker att det är korrekt. På längre sikt kan jag inte heller tänka mig att sköta anställningsintervjuer virtuellt utan vill nog träffa personen i fråga.

Jan D. Oker-Blom ler mot kameran, Lupiner i bakgrunden och soligt väder.
Bildtext Ända sedan han var liten har Jan D. Oker-Blom tillbringat sina somrar i Lovisanejden. Den traditionen fortsätter. Arkivbild.
Bild: Yle/ Lone Widestam

Över lag tycker han att Lovisa stad har lyckats ganska bra i coronatider, eftersom staden haft färre fall än i landet i medeltal.

Oker-Blom konstaterar vidare att vi generellt har klarat pandemin bra i Finland.

Sedan är det en annan sak hur Finland har klarat krisen ekonomiskt. Han tror att de åtgärder regeringen har tagit till kommer att vara dyra i slutändan.

– I Lovisa har vi också en hel del ekonomiska utmaningar. Inte för att de kan skyllas på coronaviruset som så men de förvärras av coronaviruset. Jag är speciellt oroad över hur skatteintäkterna utvecklas och specifikt med tanke på nästa år.

Våren gav många insikter

Vad tror Jan D. Oker-Blom att vi har lärt oss av coronavåren?

Han säger att han tror att hela världen har lärt sig väldigt mycket om distansarbete och elektroniska möten.

– Jag hoppas det håller i sig eftersom det nog onekligen är så att vi har satt en del onödig tid på möten och mötesresor i fall då man kanske lika bra skulle kunna sköta det på distans med konferenssamtal.

Han vill också lyfta på hatten för alla lärare som klarade av den snabba omställningen till distansundervisning med hedern i behåll. Enligt Oker-Blom gick det jättebra.

– Det som kanske lite oroar där är att lite svagare elever hamnade på efterkälken, medan de elever som klarar sig och har stöd hemifrån klarade sig även nu. Det är något vi säkert måste ta tag i nu på hösten.

Vilka lärdomar tar du själv med dig?

– Jag tror att alla som var i någon ledande position när coronaviruset kom den här våren har fått en ordentlig dos av ledarskapsutbildning och en påminnelse om att man aldrig ska vara för säker i sin roll. Saker man verkligen inte kunde ana kan överraska en.

En man står på ett torg framför ett rosa stenhus.
Bildtext Coronaefterarbetet, stadens ekonomi och samarbetsförhandlingar samt planläggningsfrågor sysselsätter stadsdirektören.
Bild: Yle / Rebecka Svedberg

Styckad semester för stadsdirektören

Coronavirusläget har lugnat ner sig och samhället har öppnat upp mer och mer. För många av oss erbjuder sommaren och semestern en efterlängtad andningspaus.

För Jan D. Oker-Bloms del ser det däremot lite dåligt ut vad gäller semestrandet.

Har man jobbat länge inom det kommunala har man också väldigt lång semesterrätt, konstaterar han, men som stadsdirektör är det svårt att hitta tid att ta ut den.

– Till exempel den här sommaren blir det nog inte mycket mer än en vecka i streck, och kanske tre och en halv vecka totalt.

Oker-Bloms ledighet är splittrad, bland annat på grund av nödvändiga möten som har tvingat honom att avbryta semestern med jämna mellanrum.

– Delvis har det att göra med coronaefterarbetet, de ekonomiska frågorna och stadens samarbetsförhandlingar. Dessutom har vi haft stora planläggningsfrågor som Drottningstranden på bordet och lite annat utanpå, förklarar han.

Kaniner och sommarhöns

Yle Östnylands reporter frågar vad Oker-Blom sysslar med då han väl är helt ledig från jobbet.

Mest håller han till på sommarstugan.

– Det har också min dotter sett till. Då hon inte är där så måste jag sköta hennes kaniner Hasse och Rasse och hennes sommarhöns, så jag kan inte vara borta så mycket, säger han och skrattar.

Hans somrar har alltid gått ut på att vara ute på landet i Lovisanejden, också innan han blev stadsdirektör.

– Redan då jag var liten pojke hade vi stuga här, och nu har jag byggt en stuga på samma område. Det finns mycket släktingar i närheten så det händer och sker hela tiden. Så största delen av min sommar kretsar nog kring stugan; där tar arbetet aldrig slut.

Oker-Blom håller dessutom på och renoverar det så kallade Överstens slott på Tullbron i Lovisa. Där har han ännu inte flyttat in.

– Tyvärr är det inte riktigt färdigt ännu men jag har en stark tro på att det blir klart till hösten och att jag bor där innan vintern. Jag har renoverat i drygt ett och ett halvt år och har räknat med att drygt två år ska räcka.

Diskussion om artikeln