Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kolumn: Uefas regelverk kan kastas i skräpkorgen och brännas upp – Citys dom visar att ingen behöver följa det

Från 2020
Uppdaterad 13.07.2020 13:53.
Manchester City firar mål (kolumnbild).
Bildtext Riyad Mahrez, Kevin De Bruyne och resten i Manchester City fick ett positivt besked från Cas.
Bild: All Over Press

Hur är det möjligt att ta Uefas ekonomiska regelverk på riktigt allvar och se det överleva i sin nuvarande form efter ett till bakslag? Manchester City 1, Uefa 0 – och ingen kan vara förvånad.

Europeisk klubblagsfotboll spelas med tjocka kompendier som rättesnöre sommaren 2020. Så får ni sitta, så får ni stå, så får ni gå.

Vi kan det där nu.

Tyskarna är redan klara, resten är på väg mot upploppet. Frågetecknen rätas ut dag för dag – och just den här måndagen fick vi slutresultatet i sommarens allra tyngsta tillställning.

Klockan slog halv tolv och den europeiska fotbollens ekonomiska regelverk "Financial Fair Play" smulades sönder för gott.

Manchester City 1, Uefa 0.

Idrottens skiljedomstol Cas lyssnade på Citys juridiska trupp, matade in Uefas beslut i papperstrimlaren och cementerade det vi redan visste om klubblagsfotbollen på den allra högsta nivån.

Kasta regelverket i skräpkorgen och bränn upp det. Den här friande domen visar än en gång att ingen på allvar behöver följa reglerna.

Värvat ihop stjärnlag

I februari meddelade Uefa att Manchester City stängs av i två år från europeisk klubblagsfotboll och dessutom får böter på trettio miljoner. Anledningen var tydliga brott mot det finansiella regelverket som har funnits i tio år.

Abu Dhabi-baserade ägaren shejk Mansour ska ha pytsat in många miljoner ur egen ficka via ett sponsoravtal som klubben har med flygbolaget Etihad. Etihad har också köpt namnrättigheterna till Citys hemmaarena.

Samtidigt har City värvat spelare för fantasibelopp tack vare ägarens pengar och byggt en trupp som är en av Europas allra starkaste.

Ekonomisk dopning skulle många kalla det.

Affärer som trots allt tål dagsljus, skriver Cas i sin mildrande dom som innebär att City ska betala ett sänkt böteslopp men får delta i Champions League.

Allt har sin gilla gång

I sin dom hänvisar Cas bland annat till att Uefas anklagelser är föråldrade. Hur är det möjligt att ta Uefas ekonomiska regelverk på riktigt allvar och se det överleva i sin nuvarande form efter ett till bakslag?

En fällande Cas-dom hade flyttat fotbollens kontinentalplattor. Nu får allt fortsätta att ha sin gilla gång.

Citys satsning får ta sikte på nästa säsong, Pep Guardiolas hunger att utveckla laget efter en svagare Premier League-insats växer och stjärnspelarna med Kevin De Bruyne i spetsen lär stanna.

En garanterad plats i Champions League-gruppspelet senare i år är säkrad tack vare ett väl underbyggt försvarstal från Citys jurister.

Enligt BBC:s uträkningar kan Champions League-spel ge inkomster på runt 150 miljoner euro under en säsong om man går riktigt långt. Det är allt annat än kaffepengar – och den stora Champions League-scenen är ett kraftfullt verktyg för att behålla storklubbsauran.

Från Uefa-håll kom det ett snabbt uttalande efter Cas-domen. De tycker att regelverket har spelat en viktig roll i den europeiska klubblagsfotbollen och man vill fortsätta arbetet för en hållbar ekonomisk utveckling.

Det regelverket är så skrynkligt just nu att man knappt ser vad som står på papprena längre. Balanserat bokslut? Positivt eget kapital? Slösa inte mer än ni tjänar?

Sommaren 2020 kom ett svar på frågorna. Så får ni fortsätta.

Diskussion om artikeln