En slumpmässig upptäckt under en promenad upp för berget Kirnukallio i Askola ledde till det största fyndet av jättegrytor i Finland
I en bergssluttning i Askola finns något alldeles speciellt - nämligen tjugo jättegrytor i varierande storlek. Grytorna som hittades av en slump är ett unikt fynd i Finland.

Lola Ottosson om jättegrytorna i Askola
Det är en tidig måndagsmorgon när Yle Östnyland besöker Kirnukallio-branten i Askola. Skogen är alldeles tyst och en lätt dimma ligger över berget.
Ner längs med bergväggen går en smal trätrappa med järnräcke. Några tiotals meter ner möts besökaren av den första jättegrytan.
I dag vet forskare att jättegrytorna har kommit till under den senaste istiden då stenar och grus nött ner berget men förr i tiden hade människorna en annan teori.
- Tidigare så trodde man att det här var jättarnas grytor, att de helt enkelt tillredde sin mat i de här stora urholkningarna som finns i berget, säger Lola Ottoson.
Den här platsen är ett vanligt utflyktsmål för Lola Ottoson som bor cirka 10 kilometer ifrån berget. Hennes intresse för grytorna har uppstått tack vare hennes intresse för att vistas i naturen.
- I naturen finns allt möjligt intressant att upptäcka. Jättegrytorna är en sak och flyttblock kan vara en annan grej. Förr i tiden trodde man att de var jättarna som hade kastat flyttblocken, därför kallades dom också jättekast.
Lola Ottoson berättar att de här jättegrytorna hittades av en slump sommaren 1950 då Askolabon Soini Järvelä och hans son skulle ta sig upp för bergbranten.
- En av dem tog tag i en liten gran men den lossnade med rötter och allt eftersom den växte i en av de här jättegrytorna, säger hon.
Grytorna, som ser ut som cylindriska hål i berget, är i dag en nationell sevärdhet, alldeles unik i Finland.
- Det här är det ställe i Finland där det finns flest jättegrytor på ett ganska koncentrerat ställe, i alla fall av de som man hittills känner till.
Totalt finns 20 jättegrytor i bergssluttningen. Alla har en egen bakgrund och ett eget namn.
- Vissa har fått namn efter den som har hittat den och andra enligt sin form. Det finns också de med mytologisk bakgrund, exempelvis tomten, som förr i tiden sägs ha funnits i alla hus. På det här sättet vill man komma ihåg dem.
Bland namnen finns bland annat tomten, kastrullen, koppen och gungstolen. Den största grytan är 4,2 meter bred och hela 10,3 meter djup och har fått namnet Jättens badbunke.
Under den gångna våren har Lola Ottosson märkt att allt fler besökare har hittat till grytorna. Hon berättar att parkeringsplatsen ofta har varit full med bilar.
- Ibland har det till och med varit kö till trapporna ner för branten.
Hur planerar man den perfekta utfärden hit?
- Det här är ett bra picknickställe så ta med dig något att äta, det är viktigt. Nedanför berget finns en grillplats. Här finns också en landskapsstig uppe på berget och en stig nedanför berget.
Lola Ottosson påminner ändå om att terrängen består av skogsstigar, rötter och stenar vilket gör att barnvagnar och rullstolar inte kan ta sig fram på området.