Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nya misstänkta i fallet Ali - sex personer i Sverige och Irak misstänks för brott

Från 2020
Ali i Finland.
Bildtext Mannens tragiska fall blev känt som fallet Ali. Han tros ändå vara vid liv i Irak.

Det finns nya uppgifter i fallet med irakiern som nekades asyl och misstänktes ha dött då han skickades tillbaka till Irak. Polisen misstänker sex personer för två fall av grovt bedrägeri och två fall av grov förfalskning, skriver Yle Uutiset.

Centralkriminalpolisen har flera nya misstänkta i fallet Ali, där en irakisk man som påståtts vara död misstänks vara vid liv. Polisen misstänker nu sammanlagt sex personer för två fall av bedrägeri och två fall av grov förfalskning.

Två av dem har suttit häktade i Finland. En av dem är enligt Yles uppgifter den irakiska mannens dotter och den andra dotterns make. Maken är fortfarande häktad, medan dottern har släppts.

Misstänkta i Sverige har hörts

Förutom dem misstänks nu även fyra andra personer för samma brott. Två av dem har under de senaste veckorna hörts i Sverige, och dessutom finns det misstänkta i Irak som polisen inte ännu har lyckats nå.

Enligt Yles uppgifter är en av de misstänkta den irakiska man som kallats Ali och som alltså tidigare troddes vara död. Han befann sig åtminstone i våras i Irak. Polisen har ändå inte gett ut information om mannens situation eller var han befinner sig för tillfället.

Enligt spaningsledare, kriminalkommissarie Jan Aarnisalo har förhören i Sverige förstärkt den bild som polisen haft av fallet.

Finland prickades på grund av asylbeslutet

De misstänkta ska enligt Centralkriminalpolisen ha vilselett förvaltningsdomstolen och senare Europadomstolen, att tro att mannen, som fått ett negativt asylbeslut i Finland, dödats i sitt hemland.

Som bevis på det här uppvisades en förfalskad dödsattest, samt förfalskade polisrapporter. Enligt de uppgifter som förundersökningen har gett är mannen som misstänks död vid liv.

Den irakiska mannen fick avslag på sin asylansökan i Finland år 2016. Han återvände till Irak året därpå, varefter det påstods att han dödats.

Finland prickades i fjol av Europadomstolen för att ha brutit mot Europakonventionen. Staten dömdes dessutom till att betala ersättningar till mannens dotter, men det här lades på is på grund av bedrägeriutredningen.

Den här artikeln är en översättning av artikeln "Valekuolleeksi epäillyn irakilaismiehen tutkinta laajenee: poliisilla nyt uusia epäiltyjä Ruotsissa ja Irakissa" som är skriven av Veli-Pekka Hämäläinen. Texten är översatt av Frida Holmberg.