Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Rekordmånga amerikaner förlorar sina sjukförsäkringar, frågetecken kring coronans följdsjukdomar, hovrättens dom i fallet MV-lehti

Från 2020
Uppdaterad 14.07.2020 08:28.
Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Bildtext WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus säger att det ännu räcker länge innan coronapandemin är över.
Bild: EPA/MARTIAL TREZZINI

Här listar vi fyra nyheter att ha koll på den här tisdagsmorgonen.

Hovrättens dom i trakasserierna av Ylejournalisten

I dag meddelar hovrätten sin dom i fallet som berör den kontroversiella propagandasajten MV-lehti och trakasserierna av Ylejournalisten Jessikka Aro. Tingsrätten ansåg i sin dom år 2018 att hatkampanjen mot Aro fick sin början då docent Johan Bäckman levererade material som berörde Aro till Ilja Janitskin som grundade MV-lehti. Bäckman, som överklagat domen, dömdes till ett års villkorligt fängelsestraff. Janitskin, som dömdes för bland annat ärekränkning, avled i februari, därför kvarstår domen för hans del.

Henkilökuva
Bildtext Ilja Janitskin Johan Bäckman i Helsingfors tingsrätt 2018.
Bild: Mikko Koski / Yle

Många frågetecken kring coronans följdsjukdomar

Samtidigt som coronaepidemin i Finland saktat av, har oron för olika följdsjukdomar ökat. Mycket är alltjämt oklart när det gäller dem. Men att det kan räcka länge att återhämta sig är i alla fall säkert, säger överläkaren vid HUS Asko Järvinen.

Vårdare i skyddsutrustning står vid en patients säng.
Bildtext Vårdare i skyddsutrustning vid en patients säng.
Bild: AFP / Lehtikuva

Rekordmånga amerikaner har förlorat sina sjukförsäkringar i pandemins spår

Uppskattningsvis 5,4 miljoner amerikaner förlorade sina sjukförsäkringar under våren, då de blev arbetslösa i coronapandemins spår. Samtidigt sveper en smittvåg över södra USA och exempelvis Kalifornien återinför strikta restriktioner.

En frivilligarbetare gav anvisningar till människor som köade till en testplats i Los Angeles i fredags.
Bildtext En frivilligarbetare gav anvisningar till människor som köade till en testplats i Los Angeles i fredags.
Bild: AFP / Lehtikuva

WHO-chef påminner om försiktighetsåtgärderna

Världshälsoorganisationen höjer ett varnande finger mot stater och människor. Ifall vi inte följer de grundläggande försiktighetsåtgärderna kommer pandemin bli värre och värre, sade WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus i ett tal. I talet uppmanade han människor till social distansering, att tvätta händerna, använda ansiktsmask, hosta på rätt sätt och stanna hemma ifall de är sjuka.

Väder

Det ostadiga vädret fortsätter med regn- och åskskurar på många håll. I söder mest uppehåll med en temperatur på 17 till 21 grader. I mellersta Finland något svalare: mellan 15 och 19 grader. Mest svag vind.

Diskussion om artikeln