Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rekordmånga amerikaner har förlorat sina sjukförsäkringar i pandemins spår – också i Kalifornien där det mesta stängs igen

Från 2020
En frivilligarbetare gav anvisningar till människor som köade till en testplats i Los Angeles i fredags.
Bildtext En frivilligarbetare gav anvisningar till människor som köade till en testplats i Los Angeles i fredags.
Bild: AFP / Lehtikuva

Uppskattningsvis 5,4 miljoner amerikaner förlorade sina sjukförsäkringar under våren, då de blev arbetslösa i coronapandemins spår. Det visar en studie som New York Times rapporterar om. Samtidigt sveper en smittvåg över södra USA och exempelvis Kalifornien återinför strikta restriktioner.

New York Times utgår från en studie som publiceras av organisationen Families U.S.A. på tisdagen. Den visar alltså att rekordmånga amerikaner förlorade sina sjukförsäkringar under våren, som en följd av coronapandemin.

I USA är sjukförsäkringarna till en stor del knutna till anställningarna. Enligt den här studien förlorade alltså 5.4 miljoner amerikaner sina sjukförsäkringar under perioden februari–maj för att de blev arbetslösa.

Det är 40 procent fler än under finanskrisen 2008–2009 då 3,9 miljoner amerikaner förlorade sina sjukförsäkringar och det är fler än någonsin under ett enda år.

New York Times nämner ännu dystrare uppskattningar. I en annan studie uppskattas att 27 miljoner amerikaner har förlorat sina sjukförsäkringar i pandemins spår. Siffran är så hög för att man i den studien också räknar med familjemedlemmar som ingått i den anställdas försäkring.

Virusvård kan medföra enorma räkningar

Att förlora sin försäkring är förstås speciellt bekymmersamt under coronapandemin. I värsta fall kan en smitta leda till veckor av dyr intensivvård.

En stor del av dem som förlorar sina sjukförsäkringar för att de blir arbetslösa borde egentligen få hjälp genom Obamacare, den sjukvårdsreform och utvidgning av Medicaid som genomfördes på initiativ av president Donald Trumps företrädare.

Enligt New York Times är det en rätt komplicerad process att försäkra dem som nyligen blivit arbetslösa och Trump-administrationen, som motsätter sig Obamacare, har inte hjälpt till här.

Trump har istället lovat att sjukhusen ska ersättas för vården av coronapatienter. New York Times skriver att det inte finns klara belägg för att det systemet skulle ha kommit igång.

Kalifornien stängs igen

Studien från Families U.S.A. visar att 46 procent av dem som förlorat sina sjukförsäkringar i pandemins spår bor i någon av fem delstater; Kalifornien, Texas, Florida, New York och North Carolina.

Kalifornien är USA:s folktätaste delstat med omkring 40 miljoner invånare. Där infördes rätt strikta virusrestriktioner redan den 19 mars. Över 7,5 miljoner människor i Kalifornien blev av med sina jobb under våren.

Delstatens demokratiske guvernör Gavin Newsom började lätta på restriktionerna i maj för att få igång ekonomin igen, men nu plågas delstaten av en ny smittvåg.

Kaliforniens guvernör Gavin Newsom. Bilden är tagen den 3 juni då han intervjuades i Los Angeles i ett café som nyligen öppnat igen.
Bildtext Kaliforniens guvernör Gavin Newsom. Bilden är tagen den 3 juni då han intervjuades i Los Angeles i ett kafé som nyligen öppnat igen.
Bild: AFP / Lehtikuva

På måndagen återinförde Newsom en stor del av restriktionerna. Då man i våras stängde stränder och parker, ligger fokus nu på inomhusaktiviteter.

Inomhusrestauranger, barer, biografer och muséer stängs i hela delstaten.

I de värst drabbade delarna av delstaten - så gott som hela södra Kalifornien inklusive exempelvis Los Angeles - stängs också kyrkor, köpcentrum, gym, frisersalonger och icke-samhällsviktiga kontor.

Över 7 000 människor i Kalifornien har nu avlidit i covid-19, enligt Johns Hopkins-universitetets sammanställning. I hela USA har över 135 500 människor bekräftats avlidna i sjukdomen.

Källor: New York Times, AP, Yle

Diskussion om artikeln