Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Personuppgifter läckte ut på nätet i och med dataskyddsfel i handelsregistrets informationstjänst

Från 2020
Patent- och registerstyrelsens logo på en dörr.
Bildtext Patent- och registerstyrelsen har anmält händelsen till dataombudsmannen.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Ett programmeringsfel gjorde att 144 personers personuppgifter oavsiktligt visats i informationstjänsten Virre som innehåller Patent- och registerstyrelsens (PRS) handelsregisteruppgifter. Händelsen är anmäld till dataombudsmannen.

I informationstjänsten Virre kan vem som helst söka fram officiella registeruppgifter om företag, stiftelser och företagsinteckningar.

I nästan en månad visade tjänsten information om 144 personer som inte borde ha synts i sökningarna. Det handlar bland annat om andelsregisterutdrag och personuppgiftsblanketter, till och med passkopior.

Orsaken att uppgifterna läckte ut var ett programmeringsfel som gjordes i mitten av juni. När PRS upptäckte felet för en vecka sedan stängdes tjänsten ner så att dokumenten med personuppgifter inte längre kunde ses på webbsidan.

Patent- och registerstyrelsen kontaktar de personer vars uppgifter har visats oavsiktligt och har också anmält händelsen till dataombudsmannen.

Handelsregistret omfattar cirka 1,6 miljoner personers personuppgifter. Handelsregisteruppgifterna är offentliga med undantag av personbeteckningar som finns i registret för myndighetsbruk.

Diskussion om artikeln