Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Riksdagens grundlagsutskott håller fast vid sin kritik mot EU:s återhämtningsfond

Från 2020
Uppdaterad 14.07.2020 18:43.
Johanna Ojala-Niemelä i närbild.
Bildtext Grundlagsutskottets ordförande Johanna Ojala-Niemelä (SDP) säger att utskott fortfarande är kritiskt till återhämtningsfonden.
Bild: Lehtikuva

Riksdagens grundlagsutskott har inte ändrat sin kritiska inställning till EU:s återhämtningsfond trots att Europeiska rådets ordförande Charles Michel i fredags presenterade ett kompromissförslag. Kompromissförslaget fanns inte med i det material som grundlagsutskottet tog ställing till.

Grundlagsutskottet har under måndagen och tisdagen diskuterat EU:s långtidsbudget och återhämtningsfonden på 750 miljarder euro.

EU:s återhämtningsfond ska bevilja både lån och direkta stöd till medlemsländer och regioner som ska bygga upp ekonomin på nytt efter coronapandemin.

Utskottets ordförande, socialdemokraten Johanna Ojala-Niemelä, sade efter mötet att hon personligen hoppats att "det skulle ha funnits mer kompromissvilja i Charles Michels förslag".

Grundlagsutskottet är alltså fortfarande tveksamt till det förslag på enorma ekonomiska satsningar som kommissionen har lagt fram.

- Grundlagsutskottet har av tradition konstaterat att man håller fast vid riksdagens budgetsuveränitet så effektivt som möjligt, säger Wille Rydman (Saml), medlem i utskottet.

Grundlagsutskottet vill att kommissionen gör förändringar i sitt förslag

Grundlagsutskottet upplever att återhämtningsfonden förändrar unionens karaktär på ett dramatiskt sätt.

- Det kan inte godkännas med den information vi nu har fått, säger Rydman.

Om de ändringsförslag som EU:s juridiska rådgivningsbyrå har gjort tas med i kommissionens förslag kan de möjligen rätta till de juridiska problemen enligt Rydman.

Riksdagsledamoten Wille Rydman i riksdagen den 24 oktober 2019.
Bildtext Samlingspartiets riksdagsledamot Wille Rydman säger att återhämtningsfonden är en omfattande helhet att ta ställning till.
Bild: Pekka Tynell / YLE

Det är inte bara grundlagsutskottet som ska ta ställning i frågan. Riksdagens förvaltningsutskott har också diskuterat återhämtningsfonden på tisdagen och på torsdagen behandlas den i stora utskottet.

Det är en stor och komplicerad helhet som riksdagens olika utskott ska ta ställning till med en knapp tidtabell. EU-ledarna håller toppmöte 17 juli och medlemsländernas ståndpunkt ska vara klar tills dess.

- Absolut, det är svårt att fatta beslut om sådana saker, men kommissionens förslag har inte förändrats även om vi har fått utlåtandet från EU:s juridiska rådgivningsbyrå. Grundlagsutskottets ståndpunkt kvarstår, säger Rydman.

Utskottet bekräftar inte vilka brott utrikesminister Haavisto misstänks för

Grundlagsutskottet har också nu officiellt tagit emot förundersökningsmaterialet kring utrikesminister Pekka Haavistos agerande vid utrikesministeriet.

Haavisto ville omplacera en tjänsteman som hade ställt sig kritisk till planerna på att ta hem finländare från al-Hol i Syrien utan klar politisk styrning

Utskottet bekräftar inte exakt vad Haavisto misstänks för i härvan kring finländarna i lägret al-Hol.

Tidigare uppgav Helsingin Sanomat att Haavisto misstänks för tjänstebrott och för brott mot samarbetsskyldighet inom ämbetsverk.

Grundlagsutskottet behandlar ärendet i september. I sista hand är det riksdagen som i plenum avgör om Haavisto ska åtalas.