Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Bästa hemknuten i Svenskfinland: Antby i Lovisa

Från 2020
Minea Starck står vid en rutschbana
Bildtext Minea Starck minns att hon lekt i parken med sin kusin.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Dagens Antby är mer av en stadsdel intill Lovisa centrum än en egentlig by. Här trivs invånarna bra tillsammans med igelkottar och ekorrar, tycker Minea Starck.

I tävlingen Bästa hemknuten i Svenskfinland efterlyser Svenska yle den bästa platsen att bo på. Ett ställe som har nominerats är Antby i Lovisa.

Det är lugnt och tyst på de gröna smågatorna i Antby en solig julimorgon. I det stillsamma småhusområdet har Minea Starck bott de senaste tio åren.

Det är hon som har nominerat Antby till tävlingen trots att det enda som finns att visa upp i stadsdelen är en stor lekpark.

- Här är jättetrevligt att bo. Stämningen och grannarna gör att det är kiva att vara här fast det egentligen inte finns något att göra här, säger hon.

Tom gata i förortsvillaområde.
Bildtext Antby en lite sömnig morgon i juli.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Lekparken har ändå stora gröna kuperade ytor för lek och äventyr.

- Här brukade jag och min kusin ibland vara och leka.

Till torget i Lovisa centrum tar det cirka tio minuter på cykel, uppskattar Minea Starck.

- Närheten till stan och butiker gör Antby till en trevlig egen liten plats lite på sidan om. Där jag bor så känner jag de flesta.

- Här är fridfullt och här är mycket natur, träd och åkrar. Det ser fint ut här. På vår gård har vi flera igelkottar och lekglada ekorrar, säger Minea Starck om Antby i Lovisa.

Bästa hemknuten i Svenskfinland: Antby i Lovisa

3:52

Bästa hemknuten i Svenskfinland 2020

Diskussion om artikeln