Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Taxiföretag vill återfå kundernas förtroende då lagen förnyas - i glesbygden kommer det fortsatt att vara svårt att få tag på taxi

Från 2020
Taxibilar i Helsingfors.
Bildtext Enligt lagförslaget ska det tydligt framgå vilka bilar som är taxibilar.
Bild: Berislav Jurišić / Yle

Då taximarknaden avreglerades för två år sedan uppstod flera problem på marknaden. Nu ska regeringen försöka råda bot på de problemen genom att skärpa lagstiftningen.

På Taxiförbundet hoppas ordförande Kai Andersson att den nya lagen ska öka tilliten till taxi.

– Det som måste ändras är att vi får vår tilltro tillbaka av kunderna och vi ska bekämpa grå ekonomi. Man ska också kunna känna igen taxibilar bättre och ha bättre prisinformation för kunderna, säger Andersson.

Kai Andersson, puheenjohtaja, Taksiliitto
Bildtext Kai Andersson önskar att kunderna igen ska våga lita på taxi.
Bild: Berislav Jurišić / Yle

Enligt Andersson har taxiföretagare drabbats ekonomiskt av att de förlorade förtroende i och med avregleringen.

– Vi har tappat kunder för att de har förlorat sitt förtroende och undviker att använda taxi. Vi behöver få kunder tillbaka så att det ska vara lönsamt att köra taxi, säger Andersson.

Taxameter och företagarexamen för att vara verksam

Lagförslaget föreslår att kunderna ska ha bättre tillgång till prisinformation. Det ska framgå vad en resa på 10 kilometer eller 15 minuter kostar utanför bilen, eller så ska resan erbjudas till ett fast pris.

Kunden ska också ha bättre koll på vad resan kostar genom att taxametern, eller ett motsvarande system ska visa vad priset blir. Dessa uppgifter ska också sparas så att myndigheterna ska ha bättre insyn i företagens verksamhet.

– Syftet med det här är att bekämpa grå ekonomi och förbättra transparensen av prissättningen och också förbättra säkerheten i taxiverksamheten, säger Sini Wirén som är enhetsdirektör på Kommunikationsministeriet.

Enligt lagförslaget ska alla företagare i framtiden ha gått en kurs i företagande och avlägga en examen innan de får vara verksamma i branschen. Passagerare ska också kunna se ett intyg i bilen över att föraren är behörig att köra taxi.

Inga bestämmelser om tillgång till taxi i lagförslaget

Ett problem som uppstod då taxibranschen avreglerades var att tillgången till taxi försämrades på landsbygden. I lagförslaget finns inga bestämmelser om tillgången till taxi.

 Sini Wirén, yksikön johtaja, peruspalvelut, LVM
Bildtext Sini Wirén berättar att det inte finns några planer på att ändra tillgången till taxi i det här lagpaketet.
Bild: Berislav Jurišić / Yle

På Kommunikationsministeriet hoppas man att tillgången ändå ska bli bättre, trots att företagarna också i fortsättningen får bestämma själva var de är verksamma och var de kör.

– Det är lite svårt att säga just nu hur det går. Vi hoppas att det blir lättare att få taxi, men enligt propositionen föreslår vi inte direkt förändringar som gäller tillgång till taxi, säger Sini Wirén.

Lagstiftningen har förberetts sedan januari och nu har svaren från remissrundan kommit till ministeriet. Det har kommit över 100 svar, vilket är en stor mängd.

Då ministeriet har hunnit gå igenom svaren ska riksdagen behandla ärendet och som tidtabellen ser ut nu kunde lagstiftningen träda i kraft i början av nästa år.

Diskussion om artikeln