Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Storbritannien utesluter kinesiska Huawei ur 5G-nätet – säkerhetsrisker och amerikanska sanktioner bakom beslutet

Från 2020
Huawei är en kinesiskt teknologijätte
Bildtext Kinesiska Huawei har spelat en stor roll då många länder bygger ut sina 5G-nätverk, men Storbritannien är nu det tredje landet efter Australien och USA att porta bolaget från 5G-projekt.
Bild: Xinhua / AOP

Huawei utesluts ur det brittiska 5G-nätverket och också äldre komponenter tillverkade av den kinesiska teknologijätten ska avlägsnas ur mobilnätverken till år 2027. Det kinesiska bolaget utgör en möjlig säkerhetsrisk, säger landets kulturminister, och banar väg för konkurrenterna Nokia och Ericsson.

Regeringen Johnson drar nu tillbaka ett tidigare beslut att ge kinesiska mobiljätten och nätverkstillverkaren Huawei en roll i att bygga ut landets 5G-nätverk.

Beslutet fattades av regeringens nationella säkerhetsråd, efter att landets säkerhets- och underrättelsetjänster har omvärderat det potentiella hot Huawei kan utgöra.

Beslutet betyder att 5G-lanseringen sannolikt skjuts upp med ett år, sade kulturminister Oliver Dowden då han redogjorde för regeringens nya linje i parlamentet.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson i parlamentet.
Bildtext Ny säkerhetsanalys har fått brittiska regeringen att göra en u-sväng gällande Huawei.
Bild: EPA-EFE/JESSIC​A TAYLOR/UK PARLIAMENT / HANDOUT

– Det här har inte varit ett lätt beslut, men det är rätt beslut för våra telekomnätverk, för vår nationella säkerhet och ekonomi, både nu och i det långa loppet, sade kulturminister Dowden, som också ansvarar för landets digitala utveckling.

Förbudet ska formellt träda i kraft vid årsskiftet, men i praktiken innebär det ett omedelbart stopp för Huawei på brittiska telekommarknaden.

Inga operatörer kommer att vilja köpa komponenter de vet att de kommer att tvingas ersätta.

Inga fler komponenter, gamla bort på längre sikt

Beslutet innebär att operatörerna måste sluta installera Huaweis nätverkskomponenter i sin infrastruktur och på sikt ta bort det som redan har installerats.

– Till nästa val kommer vi att ha stiftat lagar som på ett oåterkalleligt sätt för in oss på en bana där Huaweis utrustning helt avlägsnas från våra 5G-nätverk, sade Dowden.

I en kompromiss där operatörerna av allt att döma har konsulterats har de nu sju år på sig att ersätta Huawei-produkter som redan har installerats.

Operatörerna undviker då att genast satsa miljarder på att ersätta Huawei-komponenter i snabb takt.

Slut på guldåldern

Beslutet lär ytterligare kyla ner de redan dåliga relationerna mellan Storbritannien och Kina.

Brittiska regeringen har varit ytterst kritisk mot den nationella säkerhetslag Kina införde i Hongkong och lovat bana väg för Hongkongbor som vill söka sig till Storbritannien.

Att utesluta Huawei ses av många analytiker som ett slut på den så kallade brittisk-kinesiska guldåldern den dåvarande premiärministern David Cameron lanserade.

Cameron jobbade hårt på att sälja landets potential för kinesiska investerare.

Huawei-beslutet har också påverkats av USA:s sanktioner, åtal och övertalningskampanj mot Huawei.

Det amerikanska justitieministeriet med FBI-chefen Christopher Wray i spetsen, lade fram de tretton åtalspunkterna i Washington
Bildtext USA har infört sanktioner mot Huawei och också väckt åtal mot bolagets ledning. FBI-chefen Christopher Wray anklagade bolaget för systematisk brottslighet, bland annat industriellt spionage.
Bild: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

– Efter de amerikanska sanktionerna mot Huawei och efter uppdaterade tekniska råd från våra cyberexperter har regeringen ansett att det är nödvändigt att bannlysa Huawei från våra 5G-nätverk, sade Dowden.

Säkerhetsrisker i infrastrukturen

Allt fler länder har tvivlat på hur säkert det är att involvera Huawei, grundat av en före detta officer i den kinesiska armén, i 5G-nätverken.

5G-nätverken kommer att bli än mer samhällsbärande än de nuvarande telekomnätverken och ses därför som mål för spionage och digital krigsföring.

Många experter anser att det inte finns någon brandmur mellan bolaget och den kinesiska underrättelseverksamheten, vilket innebär att Kina kan få tillgång till nätverk Huawei är med om att bygga.

Ren Zhengfei (till höger) i samtal med Kinas president Xi Jinping
Bildtext Huaweis grundare Ren Zhengfei (th.) med Kinas president Xi Jinping.
Bild: EPA/MATTHEW LLOYD / POOL

Australien var först med att varna för Huawei som potentiellt hot mot nationell säkerhet.

Det är ändå USA som har infört de hårdaste sanktionerna mot bolaget och fört den mest synliga kampanjen mot bolagets 5G-produkter i omvärlden.

Handelspolitik, inte säkerhet

Huawei har förnekat att det skulle spionera för eller dela information med kinesiska staten.

I stället har man anklagat USA för att försöka sabotera bolaget då andra tillverkare inte kan erbjuda de produkter till ett konkurrenskraftigt pris.

Bolaget sade också efter det brittiska beslutet att det uppenbart inte berodde på någon verklig säkerhetsrisk, utan på amerikansk påtryckning.

– Tyvärr har vår framtid i Storbritannien blivit politiserad. Det här handlar helt om amerikansk handelspolitik och inte om säkerhet, sade bolagets talesperson i Storbritannien Ed Brewster.

Seger för Nokia och Ericsson

Beslutet att utesluta Huawei ger en klar fördel till bolagets främsta konkurrenter Nokia och Ericsson.

Dowden menade att de andra leverantörerna på marknaden nu skulle skyddas för att garantera så liten skada som möjligt för 5G-projekten.

– Det första vi måste göra är att skydda de två andra leverantörerna på brittiska marknaden, Nokia och Ericsson. För det andra behövs det fler leverantörer på marknaden, till exempel Samsung och NEC, sade Dowden.

– Beslutet innebär att ovissheten gällande den brittiska marknaden nu har skingrats och inte längre utgör ett hinder för investeringar, skriver Ericsson i ett pressmeddelande.

– Vi ser fram emot att arbeta med brittiska operatörer för att försäkra att deras tidtabeller för 5G-lansering inte skjuts upp.

Nokia kom med liknande ambitiösa löften.

– Vi har kapaciteten och kunnandet för att ersätta all Huawei-utrustning i de brittiska nätverken i stor skala och snabb tidtabell. Vi är redo att trappa upp för att stöda den brittiska regeringens beslut så att de som använder våra kunders nätverk påverkas så lite som möjligt, sade Nokias chef i Storbritannien Cormac Whelan.

Källor: Reuters, AP, AFP, The Guardian

Diskussion om artikeln