Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Coronakrisen skapar osäkerhet inför utbytesstudier – beslutet fattas av mottagande universitet

Från 2020
Gustav Malmström framför ett gult trähus.
Bildtext Gustav Malmström hoppas att hans utbytesvår kommer att bli av.
Bild: Isabel Nordberg/Yle

Gustav Malmström ska enligt planerna åka på utbytesstudier till Bryssel under vårterminen 2021, men i och med coronakrisen är det inte en självklarhet att utbytesplanerna förverkligas.

Malmström ska i höst påbörja sina magisterstudier vid Åbo Akademi. I samband med magisterstudierna har han planerat in ett halvårs utbyte till ett universitet vid utkanten av huvudstaden Bryssel.

Ansökningsprocessen har varit i gång sedan hösten 2019 och i mars stod det klart för Malmström att han blivit antagen vid det belgiska universitetet KU Leuven. Kort därefter blev utbytesplanerna allt mer oklara på grund av coronaviruset.

– Coronakrisen har egentligen bara fört med sig en jättestor osäkerhet. Jag fick veta att jag skulle åka på utbyte till KU Leuven i mars, sedan kom coronakrisen. Då visste man inte heller om utbytet skulle bli av eller inte.

Mottagaruniversitetet välkomnar utbytesstuderande

Nu har mottagaruniversitetet meddelat att alla utbytesstuderanden är välkomna till universitetet för att studera, men enligt Malmström återstår det ännu att se hur situationen ser ut vid årsskiftet.

– Jag skulle nog gärna åka, och de har ju också sagt att de ska ordna utbyte på distans så att man skulle kunna läsa belgiska kurser i Åbo, men det känns lite onödigt så jag skulle nog gärna åka dit.

Bryssel
Bildtext Ifall smittoläget i Bryssel skulle förvärras igen måste Malmström överväga ifall han ändå vill åka.
Bild: Sean Pavone / Alamy/All Over Press

Belgien är ett av de europeiska länder som drabbats hårt av coronakrisen. Ifall smittoläget återigen förvärras säger Malmström att det gäller att överväga ifall det är värt att åka. Han håller tummarna för att ett vaccin eventuellt skulle ha utvecklats innan han ska åka.

– Det skulle nog harma ifall utbytet inte blev av, men inte kan man ju göra så mycket åt den saken ändå.

Mottagaruniversitetets riktlinjer avgör

Studierådgivare Tuija-Liisa Pohja vid Åbo Akademi, som sköter om utbytesrelaterade ärenden vid fakulteten för samhällsvetenskaper och ekonomi, påpekar att riktlinjerna för studeranden som vill åka på utbyte varierar och att mycket ännu är oklart på grund av ovissheten coronakrisen har fört med sig.

Kvinna drar en kappsäck efter sig
Bildtext Många har valt att flytta fram sina utbytesstudier till vårterminen.
Bild: YLE/ Sandra Snellman

Enligt henne bör man utgå ifrån hur situationen ser ut vid det mottagande universitetet. Det är de som avgör ifall utbytesstudenter är välkomna eller inte.

– Jag har lagt märke till att riktlinjerna är väldigt varierande. Anvisningarna kan se väldigt olika ut inom ett och samma land och till och med i samma stad kan universiteten eller högskolorna ha väldigt olika policy, säger Pohja.

Möjligt att flytta fram utbytesstudierna

Ett alternativ är att skjuta fram sina utbytesstudier. Ifall en student enligt sin ursprungliga plan skulle åka på utbyte på hösten kan personen åka på våren istället.

– Det är ganska många som flyttat fram utbytesstudierna till våren, säger Pohja.

Åbo Akademis logotyp på i en dörr.
Bildtext Ett tjugotal studenter från utlandet är på väg till fakulteten för samhällsvetenskaper och ekonomi i höst.
Bild: Yle/Adrian Perera

Hon uppskattar att cirka tjugo till tjugofem studenter från utlandet kommer till fakulteten för samhällsvetenskaper och ekonomi i höst. Den största delen av höstens utbytesstudenter kommer från Frankrike.

Den fysiska närvaron vid utbytesstudier är viktig

Flera universitet har skött undervisningen på distans under våren och kommer fortsätta med distansundervisning också under hösten. Pohja säger att distansundervisning eventuellt kunde vara ett alternativ för utbytesstuderanden, men påpekar att själva upplevelsen uteblir.

– Om jag tänker från ett studentperspektiv så vet jag inte ifall det är så hemskt roligt att göra utbytet på distans. Då skulle ju nya bekantskaper och den fysiska närvaron fattas.

På våren var det flera som var tvungna att avbryta sina utbytesstudier och åka hem till Finland. Då var de flera som avlade kurser på distans. Enligt Pohja är det rimlig lösning med tanke på att hur hösten kommer se ut ännu är oklart.

Diskussion om artikeln