Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Niinistö upprörd i MTV-intervju: "Man vill tysta mig"

Från 2020
President Sauli Niinistö i utomhusbild
Bildtext President Sauli Niinistö säger sig följa grundlagens maktbefogenheter
Bild: Lehtikuva

President Sauli Niinistö vill inte låta sig tystas. I en intervju för MTV3 fortsätter han debatten om sin maktutövning. Sverige borde förstå vår logik när vi stänger gränserna på grund av smittläget, säger Niinistö vidare - och han skulle aldrig komma på tanken att läxa upp president Putin.

President Niinistö medverkade i en intervju för tv-kanalen MTV3 på tisdag kväll. Programmet är en ersättning för “Finlandsarenan”, debattveckan i Björneborg som i år är inställd på grund av coronapandemin.

Intervjun handlade huvudsakligen om utrikespolitik och maktbefogenheter.

Men presidenten berättade också om en "fartfylld" sommar med långa promenader på Gullranda med den tvååriga sonen Aaro. Presidenten uppmanade finländarna till inrikesturism i år, till exempel med tanken att det kan vara vackert också i närheten.

Vattenfontän framför Gullrandas huvudbyggnad med flaggan i topp.
Bildtext Sommaren på Gullranda med tvååriga sonen Aaro är "fartfylld" säger president Niinistö.
Bild: Jani Saikko / Yle

Coronapandemin: Små länder verkar klara sig bättre

Finland har klarat coronapandemin riktigt bra, på många mätare, sa president Niinistö.

Han delade upp Europa i två grupper. De flesta små länder har klarat sig bra och många stora länder har haft stora problem.

Finland placerar sig bra i coronakampen, tillsammans med de baltiska länderna, Slovakien och Norge, enligt presidenten.

- Men Sverige är ett klart undantag. Nå, svenskarna anser säkert också att Sverige inte hör till de små länderna, skämtade presidenten.

"Logiskt att stänga gränsen"

Niinistö upprepade det han sagt tidigare i svenska intervjuer om coronabekämpningen. Finland uppträder helt logiskt, säger presidenten.

- Vi stängde gränsen mellan Nyland och resten av Finland när smittläget var så mycket värre i huvudstadsregionen.

Nu följer Finland samma logik i strategin, när smittläget i Sverige är så mycket annorlunda än här, säger president Niinistö. Han säger sig ha försökt förklara det här många gånger i svenska intervjuer.

- Om de bara stannar upp för ett ögonblick i Sverige och tänker på saken, så förstår de oss nog, säger president Niinistö. Om läget var det motsatta skulle vi kanske också vara lite upprörda, men vi skulle nog förstå om Sverige stängde gränsen för oss.

Olika betyg, men tidiga varningar var befogade

I stora länder har det tydligen varit svårare att få ut budskapet om att det lönar sig att vara försiktig.

Kina har klarat sig bra, åtminstone enligt egen åsikt, noterade presidenten. Men om man ser på USA, Ryssland, Brasilien, så kan man ju inte ge ett så väldigt gott betyg, sa presidenten.

President Niinistö fick kritik när han aktivt gick ut tidigt och varnade för coronaviruset. Han förundrar sig fortfarande över kritiken.

- Jag skulle säkert vara i klistret om jag nu skulle berätta om min oro för pandemin redan i mitten av februari, men inte sa något. Då skulle man fråga varför jag inte varnade, om jag en gång visste, säger presidenten.

Brottsmisstankarna mot Haavisto inget problem

MTV:s inledande fråga i intervjun gällde brottsmisstankarna mot utrikesminister Haavisto. Det gäller styrningen av Utrikesministeriet i krisen kring de finländska barnen i Al-Hol-lägret i Syrien.

Presidenten hänvisade till att riksdagens grundlagsutskott som bäst utreder om misstankarna håller streck. Det är en naturlig process som pågår, sa presidenten.

Han ville därför inte säga mer om saken. Motiveringen var att han kunde få presskritik för att överträda sina maktbefogenheter.

"Bra samarbete med utrikesministern"

Pekka Haavisto (De gröna) har varit Sauli Niinistös motkandidat i de två senaste presidentvalen. Presidenten berömde nu sitt samarbete med utrikesministern.

- Det har gått riktigt bra och vi rings ganska ofta, sa presidenten.

Pekka Haavisto deltar i EU:s utrikesministermöte i Bryssel där man bland annat diskuterar relationerna till Turkiet och Irak
Bildtext Utrikesminister Pekka Haavisto.
Bild: imago images/J�rgen Heinrich/ All Over Press

Riksdagen börjar behandla brottsmisstankarna i höst. President Niinistö fick frågan om Haavisto är trovärdig som utrikesminister under sommaren med brottsmisstankarna som barlast.

Niinistö hänvisade till att han inte fått några rapporter eller signaler från utlandet om att man skulle se något konstigt i det.

- Om det skulle vara ett problem för någon hade jag nog hört om det - men något sådant har inte hörts, säger president Niinistö.

Maktutövningen följer grundlagen

I veckoslutet berättade president Niinistö om sin maktutövning i en intervju för Helsingin Sanomat.

Han medgav att han lyfter upp frågor, bland annat med partiledarna, som inte helt ingår i hans arbetsfält. Han blir också informerad på egen begäran om vissa frågor. Och han ger sin åsikt utan att det når offentligheten, sa han till HS.

Efter den intervjun fick president Niinistö kritik av statsvetenskapsexperter. Han sades “pröva gränserna för sina maktbefogenheter”.

Det tillbakavisade Niinistö inte. Men han slog fast att han minsann följer grundlagen - och han ansåg sig också själv vara expert på området.

- Sitter jag verkligen här för att vänta på regeringens linje och säga att jag understöder den? Nej, jag följer grundlagen: Republikens president leder Finlands utrikespolitik i samverkan med statsrådet.

President Sauli Niinistö i MTV-intervju

"Tänker inte vänta på regeringens linje"

Niinistö citerade ett utdrag ur kritiken om att presidenten borde hålla sig till utrikes- och säkerhetspolitiken och i de frågorna understödja regeringens linjeval.

- Sitter jag verkligen här för att vänta på regeringens linje och sedan säga att jag understöder den? Nej, jag följer grundlagen, sa presidenten. Där står det att Republikens president leder Finlands utrikespolitik i samverkan med statsrådet.

Nu verkar det som om man försöker skriva om grundlagen, så att regeringen och presidenten tillsammans leder utrikespolitiken.

Leende Sauli Niinistö ute i solen bland blommorna på Gullranda.
Bildtext President Niinistö på Gullranda.
Bild: Matti Porre /Republikens presidents kansli

Niinistö förundrade sig över den noggrannhet som nu används för att garantera att han följer grundlagen, när man samtidigt tolkar om grundlagen.

MTV:s reporter frågade om presidenten anser sig censurerad. Niinistö svarade att man "helt klart försöker lägga munkavle på honom."

"Stödpaketen undergräver inställningen till pengar"

Niinistö tillrättavisade dem som säger att han har motsatt sig EU:s stöd- och stimulanspaket efter coronakrisen.

Niinistö tar inte ställning till paketen, sa han. Men han påpekar att det är tre stora paket under flera år. De bygger på lån eller nytryckta pengar, som kommer "från intet".

Samma kritik kom tydligt fram redan under Niinistös “Gullranda-samtal” i maj, och han har inte ändrat åsikt.

Niinistö befarar också att finländarnas inställning till arbete och pengar förändras om man lättvindigt kan låna, utan att ens behöva betala tillbaka sina lån.

"Bolton skrev rätt, men ovanligt tidigt"

Niinistö fick också en hel del utrikespolitiska frågor i MTV-intervjun.

Vladimir Putin och John Bolton skakar hand, ler och tittar in i kameran.
Bildtext Vladimir Putin och John Bolton.
Bild: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV / POOL

Han bekräftade att rådgivaren John Boltons memoarer från Vita huset var i stort sett korrekta när det gällde Niinistös samtal med USA:s president Donald Trump. Men det är ovanligt att förtroliga samtal publiceras så snabbt, noterar Niinistö. Och det var inte fråga om att ge några råd åt Trump.

Många i USA ansåg att värdens roll var viktig för framgång vid Putins och Trumps toppmöte i Helsingfors, säger Niinistö nu. Därför ville han berätta hur han har uppfattat och klarat sig med den ryska presidenten, som uppfattas som hård.

Putin och Trump i samtal i Helsingfors framför nationsflaggorna, längst till vänster Trumps tolk.
Bildtext Trump och Putin under toppmötet i Helsingfors 2018.
Bild: EPA-EFE

"En annorlunda demokrati"

Niinistö noterade att Rysslands president Vladimir Putin ska behandlas med respekt - och att Putin själv inte har glömt den goda behandling han fick till exempel i St Petersburgs vänort Åbo.

Niinistö sa sig inte veta något om Putins framtidsplaner efter segern i folkomröstningen. Det vet knappast Ryssland så mycket om heller, noterade Niinistö.

- Ryssland är något helt annorlunda än vad vi i Finland uppfattar som demokrati. Någon västerländsk demokrati är Ryssland inte, säger Niinistö.

Han fick också frågan om han har gett Putin någon ordentlig uppläxning för upprepade brott mot mänskliga rättigheter eller demokratin i Ryssland.

- Utskällning/uppläxning är ganska främmande ord för mig. Börjar man med det, är det snabbt det sista samtalet man för med motparten, sa Niinistö.

Men han sa sig ha tagit upp många frågor, till och med ganska modigt.

- Till exempel när jag gratulerade honom till presidentvalet för första gången år 2012, minns Niinistö. Då tog han upp frågan om påstått valfusk. Allt utreds, svarade Putin.

Niinistö verkar ändå inte helt övertygad om det verkligen utreddes.

Diskussion om artikeln