Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Militären i biroll på årets Bastiljdag – Frankrike uppmärksammade sjukvårdspersonalen

Från 2020
Sköterskor till vänster, minister till höger.
Bildtext Vårdpersonalen i fokus. Sköterskor tackas av hälsominister Olivier Veran och presidentfrun Brigitte Macron.
Bild: LUDOVIC MARIN / POOL / EPA

Bara hälften av den normala mängden soldater deltog i årets ceremoni vid Place de la Concorde i centrala Paris. I stället uppmärksammade president Macron personalen som bekämpat covid-pandemin, men alla lät sig inte övertygas.

I vanlig ordning gjorde president Emmanuel Macron entré ståendes på en militärjeep, men i övrigt var en hel del annorlunda i år. Någon fordonsparad var inte att tala om, och soldatstyrkan var avskalad.

Militären, som vanligtvis har huvudrollen i nationaldagsfirandet, överlät i år huvudrollen åt sjukvårdspersonal och andra arbetstagare, som spelat en central roll i Frankrikes kamp mot coronapandemin.

President Macron ståendes till höger uppe på fordonet.
Bildtext President Macrons jeep var ett av få fordon i årets upplaga av Bastiljdagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Regeringen hade bjudit in dussintals läkare, sjukskötare och annan kritisk personal och uppmärksammandet av dem var huvudnumret i ceremonin.

Flera av dem rördes till tårar då en militärkör hyllade dem med Marseljäsen och jaktplan färgade himlen i den franska trikolorens färger.

– Hängivenheten, uthålligheten, modet och solidariteten i våra städer och på vår landsbygd är beundransvärd, sa president Emmanuel Macron i ett meddelande inför ceremonin.

"Macron kväver sjukhus"

Trots president Macrons vackra ord och ett löfte om åtta miljarder euro för högre löner för sjukskötare och vårdare, kantades Bastiljdagen också av kritik mot regeringen.

Sjukvårdare demonstrerar.
Bildtext Vårdpersonal krävde bättre arbetsvillkor.
Bild: JULIEN DE ROSA/EPA
Ballong med ett plakat.
Bildtext Somliga anser att regeringen "kväver sjukhus".
Bild: JULIEN DE ROSA/EPA

I närheten av Place de la Concorde, där ceremonin ägde rum, släppte demonstranter upp ballonger med texten "Bakom hyllningarna kväver Macron sjukhus".

Vårdpersonalens fackförbund marscherade i östra Paris. De lyfte fram hur flera år av nedskärningar inom den offentliga vården har gjort sjukhusen särskilt illa förberedda på en kris som coronapandemin.

– Vi har stor brist på personal. Vi har inte anställt nya sjukskötare. Då jag kom hit för 20 år sedan fanns det inga lediga jobb, nu har alla tjänster brist på personal och det blir bara värre och värre, säger Sylvie Pecard som jobbar som sjukskötare vid ett sjukhus i Paris.

Källor: AP, AFP, Reuters

Diskussion om artikeln