Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump-administrationen backar efter stämning - utländska studenters visum dras inte in

Från 2020
En student vid Harvard firar sin examen med sin familj under strikta coronaåtgärder, med  avstånd och ansiktskydd.
Bildtext Också universiteten har påverkats av det allvarliga coronaläget i USA, men president Trump har krävt att de öppnas.
Bild: EPA-EFE/CJ GUNTHER

Trump-administrationen drar tillbaka nya visumregler för utländska studenter som skulle ha drabbat en miljon studerande vid amerikanska universitet. Orsaken till u-svängen tros vara att åtta toppuniversitet stämde administrationen.

Efter hård kritik och stämningar från flera toppuniversitet, bland dem Harvard och Massachusetts Institute of Technology, MIT, gör Trump-administrationen en u-sväng.

Administrationen hade infört nya visumregler för utländska studenter vid universitet i USA.

De skulle ha inneburit att studenter vid universitet som på grund av coronaläget bara ordnar distansundervisning skulle ha fått sina studievisum indragna.

Över en miljon utländska studenter och flera hundra universitet skulle ha påverkats.

Nu drar ändå administrationen tillbaka de nya reglerna.

Nyhet i rättssalen

Nyheten om u-svängen i visumfrågan kom då behandlingen av en av de åtta stämningarna skulle inledas i en federal domstol i Boston.

- Federala immigrationsmyndigheter har dragit tillbaka direktiven från den 6 juli och återgått till status quo, sade domaren Allison Burroughs.

Universiteten i fallet i Boston, Harvard och MIT, hyllade beslutet som en seger både för studenterna och universiteten.

Harvards styrelseordförande Lawrence Bacow med Angela Merkel vid examensceremonin år 2019.
Bildtext Harvards styrelseordförande Lawrence Bacow med Angela Merkel vid examensceremonin år 2019.
Bild: EPA-EFE/CJ GUNTHER

- Det är möjligt att administrationen försöker införa nya liknande direktiv, men vår juridiska grund är fortfarande stark. Vi är också övertygade om att vi snabbt kan få vår sak hörd i domstol om administrationen igen försöker handla lagstridigt, sade Harvards styrelseordförande Lawrence Bacow.

Hans kollega vid MIT sade att liv och framtider stod på spel då administrationen fattade liknande beslut.

MIT:S styrelseordförande med professor Bengt Holmström efter att han hade tilldelats Sveriges Riksbanks ekonomipris, också känt som Nobelpriset i Ekonomi.
Bildtext MIT:S styrelseordförande med professor Bengt Holmström efter att han hade tilldelats Sveriges Riksbanks ekonomipris, också känt som Nobelpriset i Ekonomi.
Bild: EPA/CJ GUNTHER

- Politik borde genomföras, speciellt i dessa tider, med mer medmänsklighet, mer anständighet, inte mindre, sade L. Rafael Reif.

Påtryckning mot distansundervisning

Både Harvard och MIT lockar en stor mängd studenter från hela världen och skulle alltså ha drabbats hårt av den nya regeln.

En stor majoritet av doktoranderna vid bägge universiteten, och många andra toppuniversitet i landet, är utländska.

De skulle alltså både ha förlorat miljoner i studieavgifter och framstående studenter, vars prestationer påverkar universitetens anseende och position på olika rankinglistor.

Det nya direktivet som riktades mot utländska studenter sågs av många som ett försök att pressa universiteten att återgå till det normala, trots coronaläget.

Donald Trump i ansiktsskydd. Bakom honom syns fler personer bära mask.
Bildtext Trump har tidigare vägrat att bära ansiktsskydd offentligt, men gjorde ett undantag för ett besök vid militärsjukhuset Walter Reed.
Bild: European Pressphoto Agency EPA

Flera mätningar har visat att en majoritet av amerikanerna, oberoende av partitillhörighet, har lågt förtroende för Trumps hantering av coronakrisen.

Krishanteringen, pandemins ekonomiska följder och det höga antalet döda har börjat nagga Trumps stöd i kanterna också bland mer inbitna anhängare, visar mätningar.

Trump har inför presidentvalet i november försökt pressa delstater och bland annat skolor att återgå till normala förhållanden med hot om utebliven federal finansiering.

Källor: AP, Reuters, AFP

Diskussion om artikeln