Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Förvandla ogräset i trädgården till sallad och sylt: "Det bästa sättet att bli av med kirskålen är att äta upp den"

Från 2020
En kvinna sitter på huk bredvid en vägren och äter på en växt.
Bildtext Örtterapeut Catharina Rosenschöld smakar på mjölkört.
Bild: Yle / Rebecka Svedberg

Finlands natur bjuder på många ätbara delikatesser sommartid. Men visste du att det förutom bär och svamp växer en hel del andra ätbara örter och växter ute i naturen?

Det här är något som örtterapeut Catharina Rosenschöld har bra koll på. Yle Östnyland får följa med henne och några deltagare på jakt efter ätbara växter i Illby i Borgå en onsdag i mitten av juli.

Under promenaden längs med sandvägarna i närheten av Postbacken stannar vi upp och tittar på bland annat rölleka, kirskål, silverpil och älggräs.

- Det finns ganska mycket ätbara örter och växter i naturen. Det är ganska få som är giftiga och som man inte kan äta. Därtill finns det mindre giftiga växter som kan användas utvärtes, säger Rosenschöld.

En korg fylld med gröna växter med vita blommor.
Bildtext Under promenaden plockar Rosenschöld älggräs och berättar att växten innehåller naturlig salicylsyra som anses vara värkdämpande.
Bild: Yle / Rebecka Svedberg

Vi stannar upp vid en vägkorsning och Rosenschöld går ner i dikesrenen och plockar en växt med gula blommor.

- Strandlysning liknar väldigt mycket mjölkört som vi ska plocka för att brygga te av efter promenaden. När de här blommar ser man lätt skillnad på strandslysningens gula blommor och mjölkörtens röd-rosa blommor men utan dem liknar de varandra väldigt mycket.

Maskrossylt, mjölkörtste och kirskål i salladen - Catharina Rosenschöld tipsar hur du kan upptäcka ätbara växter i naturen

4:33

Förvandla ogräset till sallad eller sylt

På frågan varför man ska plocka vilda växter svarar Rosenschöld att orsaken till att hon själv gör det är för att hon är lat och inte tycker om att odla allting hon behöver.

- Dessutom innehåller vilda örter mera mineraler och näringsämnen än odlade örter. Många tycker att vilda örter smakar beskt och att man inte kan äta dem, men det är det som är beskt som är bra för kroppen.

Som beska örter nämner hon bland annat maskros och kirskål, som hon också kallar trädgårdsmästarens värsta skräck.

- Det bästa sättet att bli av med kirskålen är att äta upp den. Både kirskål och maskros smakar ungefär som rucolasallad. De flesta rekommenderar att äta maskrosen som rå i sallad men man kan också torka den och göra te av den.

Två maskrosblad i en kvinnas hand.
Bildtext Maskrosbladen kan användas till mycket. Som råa i sallad eller som torkade i te.
Bild: Yle / Rebecka Svedberg

Maskrosens blommor kan också användas till maskrosvin, saft och sylt berättar Rosenschöld.

En bit in längs med sandvägen växer mjölkört som vi stannar upp för att plocka och smaka på. Mjölkörten sägs bland annat hjälpa mot magbesvär.

Deltagarna ser nöjda ut medan de tuggar på bladen samtidigt som de försöker beskriva smaken med ord som bland annat tobak, nöt och läder.

Ha koll var och vad du plockar

Trots att det är lätt att hitta vilda ätbara örter och växter så gäller det att vara försiktig och ha koll på vad man gör.

- Det första du ska tänka på är allemansrätten så att du har koll på var du får plocka, till exempel att man inte får gå nära hus, säger Rosenschöld.

En kvinna håller upp två växter.
Bildtext Strandlysning och mjölkört liknar varandra mycket. Speciellt då de inte blommar.
Bild: Yle / Rebecka Svedberg

Därtill gäller det att vara försiktig med att förväxla arter med varandra, berättar hon.

- Man måste vara 100 procent säker att växten är den som man tror att den är. Om det finns en aning om att den kanske inte är det, så då ska du lämna den eller tar den med dig hem för att studera vidare.

Vilket tips ger du till de som är intresserade av att lära sig börja äta vilda växter?

- Det lättaste är att gå på kurs och ha någon som berättar för dig vad växterna är får någonting. Sen gäller de att studera och läsa mycket. Kolla i flera böcker för bilderna på växterna ser olika ut i olika böcker.

Två olika tesorter av samma växt

Efter vandringen är det dags att brygga te på mjölkörten. Rosenschöld drar loss en näve blad och lägger dem i en tekanna och fyller den med kokande vatten som sedan får stå stilla en stund.

Under tiden visar hon hur man kan fermenterar bladen för att få en annan smak på teet. Bladen rullas till små bollar och läggs i en glasbruk. Locket läggs lätt på och om tre dagar är bladen fermenterade.

Två tekannor på ett träbord bredvid två glasburkar.
Bildtext Efter vandringen får deltagarna smaka på te bryggt på färska och fermenterade blad.
Bild: Yle / Rebecka Svedberg

Efter en stund får vi smaka på två sorters te, en på färska blad och en fermenterade blad och skillnaden är enorm. En av deltagarna konstaterar att smaken är som natt och dag.

Teet på de färska bladen påminner om ett grönt te och smakar ganska likt bladen som vi smakade på under promenaden. Det fermenterade teet smakar däremot som svart te som kunde vara köpt i en mataffär.

Diskussion om artikeln