Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Staden kan få ärva Lovisabo - pengarna skulle bli lekplats i Drottningstranden

Från 2020
Leksaker i lekplats i Isnäs
Bildtext Om Lovisa får arvspengar så ska de användas för att bygga en lekplats på det nya bostadsområdet i Drottningstranden. Den här gunghästen finns i Isnäs. Arkivbild.
Bild: Yle/Carmela Walder

Lovisa kan få del i ett arv efter en person som saknar egna arvingar. Också Borgå stad får ibland ärva pengar men det är sällsynt.

Om en person som inte har arvingar dör så har bland annat hemkommunen rätt att ansöka om en del av arvet, vilket Lovisa ska göra. Det bestämde stadsstyrelsen på tisdagen.

Stadsstyrelsens orförande Mia Heijnsbroek-Wirén vill inte säga hur mycket pengar det handlar om, men berättar att arvet gäller små skogsfastigheter.

Att staden får ärva kommuninvånare är ganska sällsynt.

- Det har hänt några gånger under min tid, kanske en handfull gånger under de här tio åren, säger Heijnsbroek-Wirén.

Hon tror det kan ta länge innan staden får veta om man får några pengar. Vad arvet i så fall skulle användas till är redan bestämt.

- Det är definierat ganska noggrant, det är sociala och kulturella ändamål som ska tänkas ut. Nu har vi ju tänkt att det ska gå till förmån för barn och unga, till en lekpark som i så fall byggs på det nya bostadsområdet, säger Heijnsbroek-Wirén.

Också Borgå får ärva ibland

Också Borgå får ärva pengar nu och då, men väldigt sällan.

- Någon gång kan det komma något arv, men väldigt sällan. Det händer inte årligen, säger finansdirektör Henrik Rainio.

Enligt Rainio händer det både att staden får ärva efter någon som saknar arvingar, men också att folk testamenterar pengar till staden.

I sådana fall vill personen ofta att arvet ska användas till något specifikt ändamål.

- Staden försöker sitt bästa när det kommer till att använda pengarna just till det personen vill, men ibland är det svårt. I vissa fall är det omöjligt. Då försöker man hitta det som är närmast den ursprungliga viljan, säger Rainio.

Flygbild över Borgå.
Bildtext Gammelbacka från luften. Borgå använder en del arvspengar för olika projekt som har med förortsutveckling att göra.
Bild: Borgå stad/Johannes Korpijaakko

Summorna varierar och några exakta belopp kommer Rainio inte ihåg.

- Men om man nu tänker på stadens pengar, med en årsbudget på fyrahundra miljoner, så handlar det om ganska små summor, säger Rainio.

Pengar ur vissa fonder delas årligen ut som stipendier, och en del arvspengar används för att utveckla förorterna Gammelbacka och Vårberga.

Några specifika parker, lekplatser eller dylikt som skulle vara byggda med arvspengar känner Rainio inte till.