Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Bästa hemknuten i Svenskfinland: Billnäs

Från 2020
Uppdaterad 21.07.2020 06:50.
Siv Åberg och Matti Hauskaviita i Billnäs.
Bildtext Matti Hauskaviita och Siv Åberg hör hemma i Billnäs.
Bild: Johanna Lindholm / Yle

Siv Åbergs och Matti Hauskaviitas hjärtan klappar starkt för Billnäs naturnära bruksmiljö. Även om ingendera är födda på orten är det här de hör hemma.

Matti Hauskaviita kom till Billnäs för över tre decennier sedan. Han har bott på olika håll i Finland och är ursprungligen från Sydösterbotten. Den gamla bruksorten är ändå favoriten.

- Här finns allt fint: naturen, människorna, bruket. Det är trevligt att bo här, konstaterar han.

Ortsfränden Siv Åberg har bara hälften så lång erfarenhet av orten som Hauskaviita, och de facto var det slumpen som förde henne hit.

- Vi hittade vårt hus här. Det var aldrig tänkt att jag skulle flytta till Billnäs, men det bara blev så, säger hon, och stämmer in i Hauskaviitas lovsång till bygden.

- Det är jättebra att bo här. Vi bor lite på landet, men ändå nära stan, alltså Karis. Det är få som har chansen att bo på ett så här fint ställe, konstaterar hon och hänvisar till det gamla bruket.

Hör Åberg och Hauskaviita berätta om det natursköna Billnäs där man kan känna historiens vingslag samtidigt som servicen finns nära, och även om den senaste bruksaffären som väckte blandade känslor.

Bästa hemknuten: Billnäs

10:31

Bästa hemknuten i Svenskfinland 2020

Diskussion om artikeln