Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Golvplattorna har rest sig och ligger på tvären - Lojo bibliotek håller stängt medan man undersöker de mystiska sprickorna i foajén

Från 2020
Uppdaterad 17.07.2020 13:06.
Lojos huvudbibliotek utifrån gatan sett
Bildtext Lojo huvudbibliotek. Arkivbild.
Bild: YLE/Malin Lindholm

Lojo huvudbibliotek håller stängt tills vidare eftersom stora sprickor har upptäckts i golvet i bibliotekets foajé. Sprickorna upptäcktes i tisdags, och hittills är det ingen som vet hur eller varför de har uppkommit.

- Det är helt otroligt! utbrister serviceproduktionschef Jere Jantunen vid Lojo stad, när Yle Västnyland ringer upp.

- Vi har ingen aning om vad som har hänt.

Jere Jantunen berättar att golvet på flera håll i foajén i bottenvåningen har spruckit. Golvet består av stenplattor av storleken 25 gånger 40 centimeter. Den största av sprickorna är omkring 8 meter lång, och golvplattorna har rest sig och ligger snett.

- Ungefär som takåsen på ett hus.

Den stora sprickan riskerar att splittra en glasvägg

Jantunen tillägger att flera mindre sprickor har hittats på olika håll men det är den stora sprickan som gjorde att man beslöt att hålla biblioteket stängt.

- Den ligger nära en flera meter hög glasvägg invid trappan till övre våningen. Om sprickan växer ytterligare finns det risk att den når glasväggen, som då kan splittras.

- Biblioteket håller stängt åtminstone den här veckan. Det är med kundernas och personalens säkerhet i åtanke, säger Jantunen.

Fortfarande oklart vad som orsakat sprickorna

Serviceproduktionschef Jere Jantunen säger att det för tillfället är oklart vad som har orsakat sprickorna i golvet.

Under dagen (onsdagen den 15.7) har experter undersökt golvet, men hittills har man inte hittat någon förklaring.

- En gissning är ett det kan vara sprängningar från närbelägna byggplatser som har orsakat sprickorna, eftersom man har kunnat känna av skakningar i centrala Lojo under den senaste tiden, säger Jantunen.

- Men det är i det här skedet bara spekulationer.

Biblioteket är öppet igen

Bibliotek som i tisdags (14.7) stängde tillfälligt på grund av sprickor i foajén är öppet igen. Biblioteket öppnade på nytt på fredagen (17.7).

I foajén pågår renoveringsarbeten, men det är tryggt för allmänheten att röra sig där. Området där renoveringsarbetena pågår har avskilts med bommar.

I övrigt betjänar biblioteket kunderna normalt.

Artikeln uppdaterad 17.7 klockan 13.03 med uppgifter om att biblioteket är öppet igen.

Diskussion om artikeln