Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Film: Valhalla kan väcka intresse för nordisk mytologi – om inte Chris Hemsworth redan har gjort det

Från 2020
Åskguden Tor håller hammaren Mjölner ovanför sitt huvud när åskan slår ned i den.
Bildtext Roland Møller gestaltar den arga åskguden Tor i den nya danska filmen "Valhalla".
Bild: Pressbild

Jag ser någon som hänger och dinglar utför ett stup, slagsmål, övernaturliga krafter och vackra miljöbilder. Ändå saknar jag den charmigare amerikaniserade versionen.

Åskguden Tor och hans halvbror Loke nedstiger till Midgård och träffar människobarnen Røskva (Cecilia Loffredo) och Tjalfe (Saxo Molthke-Leth) och den danska filmen Valhalla (2019) kan sätta i gång.

Barnen tvingas följa med Tor och Loke till Asgård, gudarnas land, trots att människor och gudar inte brukar umgås på det sättet.

Asgård står på randen till kollaps när den ondskefulla Fenrisulven hotar gudarnas hem Valhalla. De mäktiga gudarna med den enögde Oden i spetsen kallar samman till krismöte.

När Røskva och Tjalfe anländer till Valhalla gör de det som trälar – de tvingas skura gudarnas smutsiga golv och rensa deras äckliga mat. Samtidigt drömmer särskilt pojkbarnet Tjalfe om att en dag kunna bli en gud själv.

Ändå är det flickan Røskva som den synska gudinnan Frigg ser något hos.

Två vikingabarn står på en mörk stig och ser en mörk gestalt i förgrunden.
Bildtext Vikingabarnen Røskva och Tjalfe får i uppdrag att rädda Valhalla tillsammans med gudarna från den nordiska mytologin.
Bild: Pressbild

När Tjalfe kidnappas av jätten Udgårdsloke tvingas Røskva, Tor, Loke, Oden och de andra gudarna hjälpas åt för att inte bara rädda Tjalfes liv utan också förhindra ragnarök, jordens undergång.

Filmen Valhalla är en äventyrlig fantasyfilm som rymmer slagsmålsscener, psykologiska tvekamper, dödsdanser och hjältemod.

Lättillgänglig berättelse

Bakom filmen står den danska manusförfattaren och filmregissören Fenar Ahmad. Ahmad är prisbelönt kortfilmsskapare med tre långfilmer bakom sig: Ækte vare (2014), Underverden (2017) och nu Valhalla (2019).

Valhalla baserar sig på den danska serietecknaren Peter Madsens tecknade serie Valhall (1979-2008) och språket i filmen är danska.

Madsens koncept för Valhall-serierna har varit att skapa en humoristisk och lättillgänglig version av den nordiska mytologin, för en publik som inte behöver vara insatt i alla detaljer.

Det här är ett koncept man märker att Ahmad vill förvalta. Handlingen i filmen går enkelt att följa utan att ha stenkoll på nordiska mytologins brokiga personregister.

Korparna Hugin och Munin syns segla runt på himlen i början av filmen men det spelar egentligen ingen större roll.

Thor i närbild på ett rymdskepp.
Bildtext Chris Hemsworth gör rollen som Thor i Marvelfilmerna.

Inte lika charmig som Chris Hemsworth

För en publik som blivit van att se åskguden Tor spelad av Chris Hemsworth i Marvelfilmerna Thor eller The Avengers känns Roland Møllers tolkning av Tor i Valhall både lite tråkig och endimensionell.

Jag vill egentligen inte vara så enkel, men Valhallaversionen av Tor saknar både karisman, fyndigheten, styrkan och finessen jag lärt känna hos Thor i Marveluniversumet.

Plötsligt känns inte ens hammaren Mjölner så cool som den faktiskt är.

Stundvis haltar berättelsen när handlingen blir ryckig och karaktärerna för platta. Det är inte alltid solklart hur Fenrisulven, jättefolket och gudarnas olika berättelser hänger ihop.

Nordisk mytologi behöver inte vara amerikansk

Filmen nominerades till danska filmakademins pris för årets bästa barn- och ungdomsfilm i år.

Och det är i allra högsta grad en barn- och ungdomsfilm det handlar om. Åldersgränsen på filmen är 12 år och filmen känns enkel att ta sig genom trots längden på 1 timme och 45 min.

En pojke står vid ett stup och himlen fylls av olika färger.
Bildtext Valhalla är en lättillgänglig barnfilm som väcker intresset för nordisk mytologi.
Bild: Pressbild

Intresset för nordisk mytologi som inspiration och källa för film och tv-serier verkar aldrig svalna.

Den danska manusförfattaren Adam Price (som bland annat skapat fantastiska tv-serien Borgen) har nu också gjort Netflix norska originalserie Ragnarök (2020) som i modern tappning använder sig av den nordiska mytologin.

Det är fint att tänka sig att all kultur som barn och unga konsumerar i dag inte behöver vara amerikaniserat ytliga, lättsmälta och superpåkostade produktioner.

Men i fallet Valhalla kan jag ändå inte undgå att sakna den "riktiga" Thor.

Diskussion om artikeln