Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Marcus Rashford följer i Sir Alex Fergusons och Bobby Charltons fotspår – blir rekordung hedersdoktor vid universitetet i Manchester

Från 2020
Marcus Rashford.
Bildtext Marcus Rashford.
Bild: EPA-EFE/Mike Hewitt/NMC/Pool

Marcus Rashford har varit en stark röst i arbetet mot barnfattigdom och nu uppmärksammas han för sin insats. Den 22-årige fotbollsspelaren har fått den högsta hedersbetygelsen från stadens universitet.

Arbetet mot barnfattigdom har varit en hjärtefråga för Marcus Rashford, och så sent som i juni fick han den brittiska regeringen att byta åsikt och låta utsatta barn få matkuponger under sommaren.

Rashford, som själv växt upp under knappa förhållanden, hyllades för sin insats och nu har även universitetet i Manchester valt att uppmärksamma Unitedstjärnan.

Rashford har utnämnts till hedersdoktor och blir samtidigt den yngste någonsin att få den hedersbetygelsen från universitetet. Tidigare har bland annat Sir Alex Ferguson och Bobby Charlton fått samma utnämning.

– Det är en stor dag för mig och min familj. När man ser vilka stora namn som finns här blir man ödmjuk.

– Vi har fortfarande en lång väg att gå för att bekämpa barnfattigdom i det här landet, men att få ett erkännande från sin hemstad betyder att vi går i rätt riktning, säger Rashford på universitetets webbplats.

Under coronapandemin har Rashford också samlat in pengar till välgörande ändamål.

– Marcus är en extraordinär ung man med en talang och drivkraft som sträcker sig bortom fotbollsplanerna.

– Hans arbete för välgörande ändamål hjälper inte enbart ungdomar i vår egen stad utan också i hela landet, säger universitetets ordförande och vicerektor Nancy Rothwell.

Diskussion om artikeln