Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Det kan ta timmar innan jag vågar ringa ett samtal" – telefonskräck allt vanligare bland unga

Från 2020
En närbild på ungdomar som surfar på sina smarttelefoner.
Bildtext En studie från Sverige visar att var tredje ung svensk har telefonskräck.
Bild: Yle/Matias Monola

Hjärtklappningar, darrningar och ångest. Det är symptom för den som har telefonskräck när det kommer till att prata i telefonen. En ny studie från Sverige visar att var tredje ung person lider av telefonskräck.

Mathilda Kull har haft telefonskräck så länge hon kan minnas.

– Jag minns att jag redan i lågstadiet tyckte det var jobbigt när jag skulle ringa till en taxichaufför och säga att jag inte behövde skolskjuts den dagen. Det tog jättelänge att ringa fast jag kände taxichauffören.

Kull säger att telefonskräcken varit med i 23 år. Den är ett fast inslag i det vardagliga livet och hon vet inte vad den egentligen beror på.

– Det kanske handlar om att jag vill ha kontroll, eller att jag har socialfobi och inte tycker om att prata med främlingar.

Mathilda Kull i en svart blus.
Bildtext Mathilda Kull får ångest över att ringa främmande människor. Därför älskar hon restauranger som har onlinebokning så hon inte behöver ringa dit.
Bild: Mathilda Kull

Det kan ta timmar innan jag vågar ringa ett samtal. Det kan handla om ett jobbsamtal, ringa tandläkaren eller boka bord på en restaurang

Mathilda Kull

Allra jobbigast är det att ringa samtal.

– Det kan ta timmar innan jag vågar ringa ett samtal. Det kan handla om ett jobbsamtal, ringa tandläkaren eller boka bord på en restaurang.

Det värsta är att höra lurens tutande och inte veta vad som händer när någon svarar. Kull säger att hennes puls brukar bli hög, hon får tics och situationen upplevs som väldigt jobbigt.

Ett manus hjälper när jag ska inleda ett samtal. Jag skriver ner hur jag ska presentera mig själv och hur jag ska säga mitt ärende

Mathilda Kull

För att göra ett telefonsamtal lättare har Kull konkreta knep.

– Ett manus hjälper när jag ska inleda ett samtal. Jag skriver ner hur jag ska presentera mig själv och hur jag ska säga mitt ärende, berättar hon.

Inkommande samtal är inte lika jobbiga men samtal från okänt nummer undviker hon att svara.

– Jag brukar tänka att om det är någon som vill något viktigt så får de skicka ett sms så jag vet vad det handlar om, så kan jag ringa upp sen.

Var tredje ung svensk har telefonskräck

Under våren gjorde Svenska institutet för opinionsundersökningar (Sifo) i Sverige en undersökning om hur vanligt det är med telefonskräck. I undersökningen kom Sifo fram till att var tredje ung i ålder 18–34 lider av telefonskräck, och framför allt rädsla för inkommande samtal.

Psykologen Per Carlbring är fobiexpert och säger att det handlar om invasofobi.

– Invasofobi kommer från latinska orden invasiv som betyder invadera. Det beskriver känslan många känner när telefonen ringer.

Per Carlbring i en ljusblå skjorta.
Bildtext Per Carlbring är expert på fobier.
Bild: Foto: Anna-Karin Landin/Stockholms universitet

Fobin likställs andra fobier som spindelfobi eller höjdskräck. Liksom andra fobier betyder invasofobi att man har en irrationell rädsla som kan påverka ens liv. Man kan till exempel missa ett jobberbjudande.

En fobi ska närmas genom små steg

Telefonskräck har blivit vanligare i takt med att telefonen ständigt är med oss. Vi är nästan alltid tillgängliga, till skillnad mot hur det var när alla hade en fast telefon.

Carlbring tycker också det är talande att så många unga upplever telefonskräck med tanke på hur unga använder telefonen.

– Unga får ingen övning längre och de ringer väldigt sällan. Man vill inte tränga sig på, utan man skickar meddelande så får den svara när den har tid, säger Carlbring.

Nainen puhuu puelimessa ja ylittää tietä etualalla. Takana toinen nainen ja kaksi pyöräilijää.
Bildtext Telefonskräck kan handla om att det är jobbigt att både ringa och svara på samtal.
Bild: Hilma Toivonen / Yle

Det kallas asynkron kommunikation vilket betyder att kommunikationen är på mottagarens villkor.

– Mottagaren väljer när hen vill läsa ett meddelande. Det här har gjort att unga inte blivit så vana vid att telefonen ringer och vad man ska säga när man svarar.

Be mamma ringa upp klockan 17 och sen kan man gå vidare och be henne ringa upp en annan gång med med dolt nummer

Per Carlbring, psykolog

Om man har telefonskräck ska man fundera vad man är rädd för. Är det vad andra ska tycka om en? Är det en del av ett större problem, som till exempel socialfobi?

För att fobin ska bli bättre gäller det – precis som med andra fobier - att närma sig det man är rädd för i små steg.

Till exempel kan man be någon man känner att ringa upp en bestämd tid, så att man ser att det man är rädd för inte inträffar.

– Be mamma ringa upp klockan 17 och sen kan man gå vidare och be henne ringa upp en annan gång med med dolt nummer.

När man ringer en med telefonskräck ska man först börja med att presentera en själv och sitt ärende. Det blir jobbigt för den som svarar att inte veta vem man pratar med.

Per Carlbring, psykolog

Om man vet att någon har invasofobi kan man först skicka ett sms och berätta när man ska ringa och om vad.

– När man ringer en person med telefonskräck ska man först börja med att presentera en själv och sitt ärende. Det blir jobbigt för den som svarar att inte veta vem man pratar med.

En telefonskärm
Bildtext Unga fördrar att skriva meddelande framom att ringa.
Bild: Nadine Mabinda

Bästa och sämsta tipset: Bara ring

Mathilda Kulls tips till omgivningen och arbetsgivare är att man ska vara förstående och låta den som har telefonskräck att ta tid på sig.

Kull jobbar som journalist och telefonskräcken är något som utmanar henne i jobbet.

– Ibland måste jag förbereda mig länge inför ett samtal, men jag har aldrig missat en deadline trots att jag ibland har svårt att ringa, säger Mathilda Kull.

Jag har skämts då en stor del av jobbet är att prata i telefon. Jag är rädd för att någon ska säga att “Vad gör du i den här branschen då?”

Mathilda Kull

Telefonsamtal väcker ångest och Kull har inte varit öppen på jobbet om fobin.

– Jag har skämts då en stor del av jobbet är att prata i telefon. Jag är rädd för att någon ska säga “vad gör du i den här branschen då?”.

Men vissa av Kulls kollegor vet om telefonskräcken och de brukar ge stöd och pepp om Kull ska ringa ett jobbigt samtal.

Till den som har telefonskräck har Kull det hon kallar både det bästa och sämsta rådet.

– Bara ring. Man får inte börja undvika det man är rädd för. När man väl har pratat i telefonen känner man sig duktig och modig.

Diskussion om artikeln