Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Konflikten om Nagorno-Karabach fortsätter: Stora protester i Azerbajdzjan efter dödliga sammandrabbningar vid gränsen

Från 2020
Konflikten i Nagorno-Karabach började år 1991 under Sovjetunionens sönderfall.
Bildtext Konflikten i Nagorno-Karabach började år 1991 under Sovjetunionens sönderfall.
Bild: Yle/Nyhetsgrafik

Tusentals människor har demonstrerat i Azerbajdzjans huvudstad Baku efter dödliga sammandrabbningar vid gränsen till grannlandet Armenien.

Demonstranterna kräver att landet ska mobilisera sin militära styrka och återta området Nagorno-Karabach, efter att åtminstone 16 personer dött i strider vid gränsen. De senaste striderna har pågått i tre dagar.

Konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan har pågått sedan mitten av nittiotalet då armeniska separatister övertog området Nagorno-Karabach i ett krig som krävde 30 000 liv.

Enligt internationell rätt hör området till Azerbajdzjan, men kontrolleras fortfarande av armeniska soldater.

Stor protest väcker uppmärksamhet

Landets säkerhetsstyrkor tvingades ta till vattenkanoner och tårgas för att skingra folkmassan. På grund av coronaviruset är folksamlingar tillfälligt förbjudna.

Myndigheterna fördömer protesterna, och enligt landets inrikesministerium ska sju personer ha gripits i samband med dem.

Protesten i går var den största på flera år, enligt medieuppgifter ska omkring 30 000 personer ha deltagit.

Gårdagens protester har väckt uppmärksamhet internationellt, där EU och USA kräver omedelbart eldupphör, medan Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i går sa att Turkiet inte drar sig för att försvara Azerbajdzjan.

Också Ryssland manar till lugn, och Kremls talesperson Dmitry Peskov säger att Ryssland är djupt oroat över händelsen och uttrycker intresse för att medla i konflikten.

– Vi uppmanar bägge sidor att respektera vapenvilan och hålla sig till sina förpliktelser, sa Peskov i går.

Hittills har inte internationell medling mellan Azerbajdzjan och Armenien burit frukt, trots upprepade försök.

Konflikten kommer bara några dagar efter att Azerbajdzjans president Ilham Aliyev kritiserade internationella medlare för fredsförhandlingarna med Armenien och kallade processen meningslös.

Inga nya sammandrabbningar i natt

Stridigheterna som bröt ut under helgen involverade pansarvagnar och artilleri, men bägge länders försvarsmyndigheter säger att inga sammandrabbningar ska ha ägt rum i natt.

Länderna beskyller varandra för att beskjuta civila områden vid gränsen mellan Tavush i nordöstra Armenien och distriktet Tovuz i Azerbajdzjan.

Exakt hur många som egentligen har skadats eller dödats är ändå oklart. Azerbajdzjan rapporterar att 11 soldater och en civilperson ska ha dödats. Armenien talar å sin sida om att fyra av dess soldater har dödats.

Azerbajdzjan säger sig ha skadat "hundratals" armeniska soldater, något som Armenien dementerar.

Källor: AFP, Reuters, BBC

Diskussion om artikeln