Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Finländare flockas i skärgården - rekordmånga resenärer på färjpasset Houtskär-Iniö

Från 2020
Bilar i färjkö.
Bildtext Bilar i färjkö. Arkivbild från Pargas.
Bild: Yle/Johanna Ventus

Skärgårdens ringväg är populär då exceptionellt många nu semestrar i hemlandet. På tisdagen såldes rekordmånga biljetter för färjpasset Houtskär-Iniö, uppger Finferries kommunikationsdirektör Jutta Valkeinen.

Köerna har varit långa under flera dagar, och på tisdagen kom inte alla bilar över.

Under sommaren åker Färjan m/s Antonia tur och retur mellan Mossala i Houtskär och Dalen i Iniö fyra gånger per dag. Antonia har plats för kring 27 personbilar.

Kapaciteten på färjpasset slås fast av Närings-, trafik- och miljöcentralen och baserar sig på tidigare somrar, förklarar Valkeinen. Då mängden passagerare nu verkar ha ökat markant räcker kapaciteten inte till just nu.

Valkeinen uppskattar att intresset för att semestra i skärgården ökat på grund av corona, passagerarna är fler i år än ifjol. Också tidigare har det uppstått köer, men att bilkön inte kunnat avverkas under en dag är nytt.

Att många nu väljer att styra mot skärgården märks också på Finferries kontor. Valkeinen berättar att allt fler intresserade har tagit kontakt med frågor om resor i skärgården.

Statistiken för trafiken på skärgårdens ringvägar visar att det var livligt redan i juni månad. På Skärgårdens ringväg ökade resenärerna med 26 procent jämfört med samma månad ifjol, och på Lilla ringvägen med 14 procent. Nästan 5200 resenärer åkte längs Skärgården ringväg och mängden resenärer på Lilla ringvägen var nästan 6300.

- Förra året var ett rekordår när man räknade med resenärerna för hela säsongen på Skärgårdens ringväg och Lilla ringvägen. Det har varit livligare under juni i år på vardera rutten jämfört med fjolåret, säger turismchef Niina Aitamurto i Pargas stads pressmeddelande.

Iltasanomat var först med nyheten om biljettrekord på rutten.

Diskussion om artikeln