Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Anna-Maja Henriksson: Utlämningsavtalet med Hongkong har i praktiken lagts på is

Från 2020
Uppdaterad 15.07.2020 20:14.
Anna-Maja Henriksson
Bildtext Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP).
Bild: Lehtikuva

Finlands utlämningsavtal med Hongkong har i praktiken lagts på is, säger justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) till Yle.

Det blev aktuellt att se över avtalet från 2005 efter att Kina stärkt sitt grepp om Hongkong. Den kinesiska nationella säkerhetslagen trädde i kraft i Hongkong i början av juni.

Henriksson säger att det för Finland för närvarande är oklart vilken Hongkongs juridiska ställning är i och med att säkerhetslagen har trätt i kraft.

- I praktiken kan man säga att det (utlämningsavtalet) har lagts på is eftersom Hongkongs juridiska situation är så oklar. För närvarande och i ljuset av de uppgifter vi nu har kommer utlämningar inte på fråga för Finlands del.

På basis av utlämningsavtal kan Finland på begäran av främmande land, på vissa villkor utlämna till det landet en person som misstänks för brott, har åtalats eller har dömts för ett brott.

Utlämningsavtalet mellan Finland och Hongkong har aldrig tlllämpats i praktiken.

Justitieministeriet utreder behovet av ett formellt beslut

Europeiska unionen har uttryckt sin oro över att den nya säkerhetslagen krossar Hongkongs omfattande autonomi. Kina och Storbritannien ingick ett avtal om Hongkongs ställning då området 1997 överläts till Kina.

- I utlämningsavtalet finns oväntat kraftiga åtgärder som Kina vid behov kan använda sig av, bland annat hemliga rättegångar och möjligheten att en åtalad person förs till Fastlandskina, sade utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) angående utlämningsavtalet på måndagen.

Justitieminister Anna-Maja Henriksson anser att det nya lagen innebär att Hongkongs ställning drastiskt har ändrats.

- Hongkong år 2005 är ett något annat än vad Hongkong är i dag. Därför måste vi förstås dryfta om (säkerhetslagens) avtalspart är den samma som då avtalet ingicks, säger Henriksson.

Justitieministeriet har utrett hur avtalet officiellt kunde upphävas eller frysas.

Henriksson säger att ministeriet funderar på om avtalet med tanke på det ändrade läget överhuvudtaget är bindande för Finland, eller om det behövs ett formellt beslut i frågan.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel Henriksson: Suomi on käytännössä jäädyttänyt Hongkongin kanssa tekemänsä luovutussopimuksen som skrivits av Maria Stenroos och Robert Sundman. Artikeln har översatts av Lars Gustafsson.

Diskussion om artikeln