Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Stormvarning från Annimari Korte i motvinden – avslöjar efter nytt panglopp att hon är klar för Diamond League-start i höst: ”Har rekordformen i kroppen”

Från 2020
Ny topptid av Korte i motvind - Spela upp på Arenan

Annimari Korte trodde på finskt rekord på favoritbanorna i Lahtis. Motvinden satte stopp – men Korte visar storform. Snart kommer rekordchanserna på löpande band för häckdrottningen – bland annat i Diamond League i höst.

En tidsfråga.

Det är känslan runt Annimari Korte och en putsning av det finska rekordet på 100 meter häck. Hennes 12,72 från Joensuu i fjol lever farligt varje gång HIFK-sprintern ställer upp.

I GP-tävlingen i Lahtis fortsatte Korte att rada upp fina tider. Hon tog hem finalheatet på 12,80 – en notering med mersmak med tanke på att det var motvind på skidstadion.

– Förra året hade jag kanske sprungit på 13,15 i liknande förhållanden. Min nivå har höjts markant och det glädjer mig, säger Korte.

Enligt Korte hade hon sommarens bästa känsla i kroppen. Efter att ha fokuserat på fartuthållighet i träningen fram till förra veckan har fokus flyttats över till snabbhet i träningen.

– Det märks i löpningen. I söndags rullade det på väldigt bra på träningen och i dag hade jag sommarens bästa känsla på uppvärmningen. Jag förväntade mig verkligen rekord med vinden i ryggen.

– Men i mästerskap måste man komma ner på de här tiderna i motvind också för att gå långt. Med en sådan här tid skulle man ta sig till en EM-final med marginal. Det lovar gott.

"Gillar verkligen Lahtis"

I början av den här veckan klagade Korte på GP-tävlingarnas tidtabell och startpengarna som idrottarna får för att ställa upp.

Efter en ny, stark insats på skidstadions blå banor tackar hon Lahtis för att onsdagens två lopp var tätt efter varandra.

– Jag gillar verkligen Lahtis mycket. Det är kul att vara här. Jag får alltid mycket stöd från publiken.

Och på tal om startpengar. Kortes medverkan i tematävlingen i Tammerfors nästa vecka hänger på pågående förhandlingar.

– Diskussioner förs om startpengarna. Min manager sköter alla mina tävlingar.

– Å andra sidan vore det inte helt fel med en träningsperiod. Jag har rekordformen i kroppen, så jag kan träna i lugn och ro.

Nooralotta Neziri, Annimari Korte och Lotta Harala springer.
Bildtext Annimari Korte forcerar mot seger. Till vänster loppets tvåa Nooralotta Neziri.
Bild: Lehtikuva

Om det inte blir en start i Tammerfors är Korte senast tillbaka på banan i Kuortane den 1 augusti. Efter det inleds en period med många tävlingar – flera av dem utomlands.

Hennes estniska manager har fixat en startplats i Bydgoszcz veckan efter FM i Åbo. I september ska hon tävla i Kroatien och Italien. En av de tävlingar är Diamond League i Rom den 17 september.

– Det lär bli säsongens sista lopp.

Neziri hade superstart

Nooralotta Neziri slutade tvåa på 12,99 och Reetta Hurske klockade 13,03 som trea. Neziri fick till en alldeles förträfflig start – näst intill för bra.

– Jag sa till de andra före starten att jag riskerar en tjuvstart. Det blev väldigt bra och tekniskt var löpningen bra, men det där sista fanns inte i kroppen i dag.

Neziri var alltså under tretton sekunder igen, men hon väntar på att det sista ska lossna. Personbästat lyder 12,81.

– Jag förväntar mig att mitt rekord ryker i sommar. Jag har alltid startat säsongerna trögt. Jag hoppas att det är samma sak i år.

– Och det är inga problem att motivera sig. Det är som en EM-final varenda gång vi tävlar i Finland. Vi har ett så jäkla bra läge jämfört med många andra.

Rekord för Huntington

Under GP-kvällen i Lahtis fick publiken också se flera andra fina insatser.

Sjukamparen Maria Huntington hoppade nytt personligt rekord i längdhopp. Hon noterade 6,51 – och hade tre hopp till som var längre än det tidigare rekordet.

Maria Huntington jublar.
Bildtext Maria Huntington fortsätter att visa fin form.
Bild: Lehtikuva

– Jag är väldigt nöjd med det och serien var så jämn. Jag tömde mina krafter där och på 100 meter häck fanns inte krafterna.

I damernas höjd satte Ella Junnila nytt årsbästa med 1,90. Hon testade tre gånger på att förbättra sitt finska rekord, men 1,96 var för mycket.

– Jag hade aldrig hoppat på den höjden tidigare. Kurvan pekar åt rätt håll, säger Junnila.

På herrarnas 100 meter förväntade sig många en pangtid av formstarke Samuli Samuelsson. I kraftig motvind sprang han på 10,40.

– Sett till förhållandena var det ett av mina bästa lopp, säger Samuelsson.

Samuli Samuelsson efter lopp.
Bildtext Samuli Samuelsson.
Bild: Lehtikuva

Hinderspecialisten Topi Raitanen sågade sig själv efter att ha sprungit på 8.30,53 i årets första hinderlopp.

– Jag orkade inte kriga mot klockan. Det kändes som att jag gav upp lite. Dessutom var förberedelserna inte bra alls.

Se samtliga resultat från GP-tävlingen i Lahtis här!

Diskussion om artikeln