Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Handelsjätten Walmart säger att ansiktsskydd blir obligatoriska i kedjans butiker

Från 2020
Människor med ansiktsskydd promenerar bort från en Walmart-butik
Bildtext Frågan om att bära munskydd av något slag har varit omtvistad i USA.
Bild: © Copyright: Jaimie Dee Photography 2020 - Jaimie Dee - All Rights Reserved.

Världens största detaljhandelskedja, amerikanska Walmart, meddelar att de som handlar på Walmart från och med den 20 juli ska bära ansiktsskydd.

Walmart sällar sig till den växande skara företag som kräver att kunderna använder ansiktsskydd.

Antalet bekräftade coronafall och antalet personer som vårdas på sjukhus för viruset har ökat i södra och västra USA.

Sammanlagt 136 000 personer har dött på grund av viruset i USA under hela epidemin. Enligt prognoser kan siffran stiga till 150 000 fram till den 8 augusti.

Guvernör testade positivt för viruset

Delstater som nu kräver ansiktsskydd är Alabama, Kalifornien och Texas. Oklahoma där fallen likaså har ökat kräver inte att invånarna ska bära ansiktsskydd. Delstatens guvernör, republikanen Kevin Stitt meddelade i dag att han testat positivt för viruset.

Kravet att bära ansiktsskydd har varit omtvistat i USA och frågan har lett till gräl mellan kunder och anställda vid butiker runtom i landet.

Detaljhandelns branschorganisation National Retail Federation hoppas att Walmarts besked leder till att det uppstår enighet om att munskydd måste användas.

Organisationen säger att de anställda inte ska ställas inför valet att riskera att bli smittade eller förlora sina jobb.

Även Best Buy-kedjan och bland annat Starbucks och Apple har fattat motsvarande beslut som Walmart.

Över tiotusen fall i Texas på en dag

Texas rapporterar rekordmånga, eller nära 10 800 bekräftade coronafall på en dag. Den republikanska guvernören Greg Abbott införde krav på ansiktsskydd tidigare den här månaden, men en del sheriffer har sagt att de inte kommer att se till att kravet följs.

Abbott har framhållit att munskydd kan vara ett sätt att slippa återgå till kraftiga restriktioner med anledning av epidemin, men han har inte uteslutit en återgång till restriktioner.

Källor: AFP, AP

Diskussion om artikeln