Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Något nytt verkar vara på gång i Ryssland där poliser längst i väst och öst sympatiserar med sådana som protesterar

Från 2020
Rysk polis griper en man som deltog i en demonstration i Moskva den 15 juli 2020 mot den nya ryska grundlagen.
Bildtext Rysk polis griper en man som deltog i en demonstration i Moskva den 15 juli 2020 mot resultatet i folkomröstningen om den nya ryska grundlagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

I Moskva grep polisen tiotals personer som på onsdagskvällen deltog i en aktion där man samlade in namn i protest mot ändringarna av konstitutionen.

Insamlingen av namn på en petition med kravet att ändringarna ska upphävas hade pågått lugnt i två timmar då polisen slog till och grep människor utan urskillning.

På videor från platsen ser man att polisen var hårdhänt och brutal.

Samtidigt fick människor i Sankt Petersburg ostörda köa för att skriva på petitionen.

Överraskning av polisen

Det mest häpnadsväckande hände i Sankt Petersburg där två poliser i uniform också skrev under. De fick applåder av folkmassan, uppger Otkrytaja Rossija på sin Telegramkanal.

Det blir intressant i skenet av det som samtidigt pågår i staden Chabarovsk i ryska Fjärran Östern. Där har stora mängder människor i sex dagar demonstrerat till stöd för stadens borgmästare Sergej Furgal.

Under demonstrationerna har polisen låtit folkmassan hållas och i stället för att skingra den har poliserna delat ut näs- och munskydd till demonstranterna.

Sergej Furgal greps den 9 juli och anklagas för att ha beställt mord på företagare under åren 2004 och 2005.

Innan han valdes till borgmästare i Chabarovsk var han parlamentsledamot i elva år. Under den tiden var det ingen som väckte åtal mot honom.

Krackelerar Putins makt?

När nu poliser i Rysslands västligaste och östligaste delar på det här sättet tar ställning för dem som protesterar inställer sig frågan om det här är en tillfällighet eller en tendens.

Om det är en tendens kan den få dramatiska följder för president Putin. Hans autoritära styre förlitar sig på stödet från polisen, militären och säkerhetstjänsten.

Säkerhetstjänsten, där Putin själv började sin karriär, stöder honom i alla lägen. Om polisen, och eventuellt militären, börjar tveka eller går emot honom blir läget oförutsägbart och oroligt.

Njet fick njet av myndigheterna

Namninsamlingarna ordnades av folkrörelsen Njet, alltså nej, som hade ansökt om att få ordna demonstrationer mot den nya konstitutionen.

Då de fick ett nej av myndigheterna valde de i stället att samla in namn. Processen var långsam eftersom de som skrev på också måste lämna sina personuppgifter och sin adress.

Flera hundra personer köade för att skriva på både i Moskva och i Sankt Petersburg. Trots att det var förbjudet att demonstrera bar vissa av dem plakat och andra skrek slagord.

Diskussion om artikeln