Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Skolöppningen i höst har blivit en het fråga i USA och oron är stor i många familjer: “Mina barn är inga försöksdjur”

Från 2020
Uppdaterad 16.07.2020 10:32.
Läraren Amy Giang hjälper elever i en sommarskola i Kalifornien.
Bildtext Läraren Amy Giang hjälper elever att rengöra händerna under sommarundervisning i en skola i Monterey Park, Kalifornien.
Bild: AFP / Lehtikuva

Det förvärrade coronaläget i flera delstater har fått skolmyndigheter i flera städer att ta till försiktighetsåtgärder inför skolstarten i höst. President Trump har krävt att skolorna ska öppna för närundervisning, men oron är stor bland inom många familjer.

I många amerikanska delstater har familjer väntat på höstens skolstart med förhoppningar om att vardagen så småningom ska kunna återgå till det normala.

Men det förvärrade coronaläget skapar stora orosmoln och på många håll kommer läsåret att inledas utan att barnen tar sig till skolbyggnaderna.

Flera större städer, till exempel Los Angeles, San Francisco, San Diego, Atlanta, Dallas och Houston kommer att inleda läsåret helt eller delvis med distansundervisning, skriver CNN.

På många håll, i till exempel i Detroit och Philadelphia, kommer undervisningen att inledas som en kombination av när- och distansundervisning.

I New York finns landets största skoldistrikt. Stadens borgmästare Bill de Blasio har presenterat en plan som innebär att läsåret kunde inledas med närundervisning åtminstone några dagar i veckan.

Delstatens guvernör, Andrew Cuomo, sade i måndags att den dagliga smittograden inte får överstiga 5 procent över en period på 14 dagar, för att närundervisning kan bli aktuellt. Enligt Cuomo kommer det slutliga besluten att tas i början av augusti.

Trump vill öppna skolorna för närundervisning – men lokala skolmyndigheter har sista ordet

Skolöppningen har blivit en het politisk fråga i USA. President Donald Trump har med stöd från utbildningsminister Betsy DeVos drivit starkt på att skolor bör öppna för närundervisning.

Trump har bland annat hotat skoldistrikt med utebliven finansiering ifall de vägrar att öppna för närundervisning i höst. Presidenten har sagt att han inte godkänner den federala hälsomyndigheten CDC:s “mycket tuffa och dyra riktlinjer för att öppna skolorna”.

Men presidenten kan inte tvinga skolor att öppna och det slutliga beslutet tas av lokala skolmyndigheter.

Trumps initiativ har tolkats som ett försök att ge fart åt ekonomin och samtidigt vädja till förortsväljare, särskilt kvinnor, inför presidentvalet. Vågmästardelstater som Florida, Wisconsin och Pennsylvania har utbredda skoldistrikt där stora delar av befolkningen bestått av välbärgade förortsfamiljer.

Anthony Fauci sitter på en stol och ser samlad ut.
Bildtext Anthony Fauci anser att lokala skolmyndigheter ska besluta om det är tryggt att inleda närundervisning i höst.
Bild: AOP

Skolöppnandet ses också som en klassfråga. Föräldrar i familjer med lägre inkomster jobbar oftare i yrken där distansarbete inte är möjligt, vilket innebär en sämre chans att stanna hemma och övervaka barnens distansundervisning.

USA:s ledande smittskyddsexpert Anthony Fauci har sagt att beslut om skolornas öppnande borde ske lokalt och bygga på lokalt smittoläge och omständigheter.

Föräldrar skeptiska till närundervisning i höst enligt mätning

Det allvarliga coronaläget har gjort många föräldrar skeptiska till skolöppningen. Drygt hälften, 53 procent, av amerikanerna säger sig vara helt eller delvis emot att öppna skolorna för närundervisning i höst, visar en förfrågning som nättidningen Politico låtit göra.

Nästan två tredjedelar av de tillfrågade, 65 procent, avvisar president Trumps hot om att dra bort federal finansiering för skolor som inte tänker öppna.

Tvåbarnsmamman Brenda Del Hierro i Los Angeles är nöjd över att stadens skoldistrikt beslutat att inleda hösten med distansundervisning.

– Det är alltför riskabelt att låta våra barn och föräldrar vistas där ute, säger 33-åriga Del Hierro till Reuters.

Del Hierro säger att det är svårt att hålla barnen motiverade och engagerade hemma, men att alternativet - att sända dem till skolan - ändå vore sämre.

– Mina barn är inga försöksdjur. Jag tänker inte skicka dem till skolan för att se om de smittas av covid-19. Det är orättvist att utsätta dem eller andra barn för risken.

Källor: Reuters, CNN, Politico, USA TODAY, AP.

Diskussion om artikeln