Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Försiktigt positiva reaktioner på tysk corona-app – nu har den använts i en månad

Från 2020
Mobiltelefon med den tyska corona-appen på skärmen
Bildtext Såhär ser det ut om man inte har haft kontakt med personer som har testats positivt för covid-19.
Bild: Johnny Sjöblom / Yle

I Tyskland har den nya corona-appen varit i användning i ungefär en månad. Utvecklarna arbetar fortfarande på att förbättra appen, men samtidigt är man också nöjd över resultaten hittills.

– Hittills har omkring 500 smittade personer fört in den här informationen i applikationen, säger Lothar Wieler chef för den tyska smittskyddsmyndigheten Robert Koch-institutet.

På grund av dataskyddet kring corona-appen kan man enligt Wieler ändå inte säga hur många personer som nu har fått en varning till sin telefon.

Och en varning för att man eventuellt kan vara smittad får man alltså om man i minst femton minuters tid har befunnit sig på mindre än två meters avstånd från en person med en i systemet registrerad coronasmitta.

Hittills har den tyska mobilapplikationen laddats ner nästan 16 miljoner gånger. Det här kan ses som en rätt så stor framgång i ett land där datasäkerhetsfrågor har präglat debatten om appen och där mobiltelefonin fortfarande förknippas med stora problem.

I Tyskland med en befolkning på 83 miljoner, kan man nu alltså grovt räkna med att närmare var femte person har laddat ner appen.

Forskare vid universitet i Oxford har slagit fast att epidemin kan stoppas om 60 procent av befolkningen använder en app, men att appen också med färre användare kan ha positiva följder med tanke på spridningen.

Få coronafall försvårar utvärdering

Själva appen har ändå visat sig ha vissa brister, bland annat att den inte fungerar på en del, i synnerhet äldre telefoner.

– Också det här är problem som utvecklarna hela tiden försöka lösa, säger Lothar Wieler.

Många frågar sig också varför regeringen endast rekommenderar appen för personer som är minst 16 år gamla, i synnerhet då man efter sommarloven vill att skolorna igen ska ta emot alla elever.

I Apples App Store kan corona-appen dessutom bara laddas ner av personer som har fyllt 17 år.

Som en brist ses också att appen hittills endast finns på tyska och engelska och meningen är nu att den inom kort också ska vara tillgänglig på andra språk, bland annat på turkiska, arabiska och ryska.

Den tyska corona-appen är fortsättningsvis inte heller kompatibel med liknande appar i andra europeiska länder. Om man trots coronapandemin åker på semester till utlandet är alltså appen till ingen eller mycket liten nytta.

I Tyskland har man för tillfället coronaläget rätt bra under kontroll och att man hittills inte kan dra några längre gående slutsatser om corona-appens funktionsduglighet, för att spåra smittor, beror bland annat på att man har relativt få coronafall.

Många väntar sig att corona-appens verkliga eldprov kommer först under hösten då man räknar med att coronafallen igen blir fler.

En kvinna sitter med sin mobiltelefon framför en reklam för den tyska corona-appen.
Bildtext I Berlin syns corona-appen också på reklamaffischer för att allt fler ska ladda ner den.
Bild: Johnny Sjöblom / Yle

Diskussion om artikeln