Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svenska regeringen vill ha körkort för vattenskoter - "Nu får det vara slutlekt"

Från 2020
Vattenskotrar fotograferade från Eirastranden i Helsingfors den 12 juli.
Bildtext Vattenskotrar fotograferade vid Eirastranden i Helsingfors den 12 juli.
Bild: Lehtikuva

Vattenskotrar har varit ett stort samtalsämne i Sverige i sommar. Nu har den svenska regeringen tröttnat på vårdslöst körande med vattenskotrar och Transportstyrelsen ska utarbeta förslag till obligatorisk utbildning och körkort för förarna.

- Nu får det vara slutlekt. Det är faktiskt den tydliga innebörden av det besked och det direktiv vi kommer att ge i dag till Transportstyrelsen, sade Sveriges infrastrukturminister Tomas Eneroth på en presskonferens på torsdagen.

Den svenska Transportstyrelsen får alltså i uppdrag att ta fram ett förslag till förarbevis och obligatorisk utbildning för att få köra vattenskoter.

Transportstyrelsen ska vara klar med sitt uppdrag redan den 1 oktober i år.

Åldersgränsen kan komma att höjas

I uppdraget ingår också att se över den åldersgräns på 15 år som gäller för förarna i Sverige i dag. Enligt Eneroth kan åldersgränsen behöva höjas, eller så räcker det med att införa den obligatoriska utbildningen.

Man ska också, bland annat, utreda sanktioner för dem som hyr ut vattenskotrar till minderåriga eller personer utan förarintyg.

Vattenskotrarna har varit ett hett samtalsämne i Sverige i sommar och det har skett flera uppmärksammade olyckor och incidenter där vattenskotrar varit inblandade.

Också i Finland är åldersgränsen för att få köra vattenskoter 15 år. Här krävs heller ingen utbildning eller något körkort av förarna.

Källor: SR, SVT, Aftonbladet