Nordkorea, Dubai, Thailand ... Världen krymper rejält om du vägrar resa till diktaturer, var drar du gränsen?
Genom att resa till en diktatur stöder du direkt eller indirekt en regim som kränker de mänskliga rättigheterna. Är det dags att tänka två gånger innan vi bokar följande semesterresa?
Just nu säger rekommendationen och det sunda förnuftet att man inte ska resa någonstans och det har majoriteten av finländare följt redan under flera månader.
Men det har också gett oss tid att fundera och reflektera över våra resvanor.
Finländarna reser gärna till länder där de mänskliga rättigheterna kränks
Att resa till diktaturer är någonting som man gjort i alla tider. Man kanske inte skulle tro det, men Nazityskland var faktiskt ett populärt turistmål långt in på 1930-talet.
Fortfarande reser vi gärna till länder som präglas av diktatur. Resor till Dubai i Förenade Arabemiraten är populära och resebyråer marknadsför hur modernt, vackert och lyckligt ställe det är.
Enligt Amnesty International är Förenade Arabemiraten ett land där kvinnor lever under förtryck och där regimkritiker fängslas och torteras.
I fjol gjorde finländarna 120 000 fritidsresor till Thailand, som på senare år blivit allt mindre demokratiskt. Ett land där yttrandefriheten är begränsad och där journalister och oppositionella skräms till tystnad.
Problemet är att man inte ser missförhållandena om man åker i väg till en turistort och bor på ett hotell vid stranden.
Det rapporteras för lite om länder med diktatur
Författaren och redaktören Per J. Andersson har funderat en hel del på moralen bakom att resa till länder med diktatur.
Samtidigt är han medveten om att alla fritidsresenärer inte känner till hur det egentliga läget i landet är.
– Vissa diktaturer här i världen rapporteras det väldigt mycket om och det är väldigt tydligt att det är en diktatur. Till exempel Nordkorea tvivlar ingen på att är en diktatur, medan Thailand och Förenade Arabemiraten väldigt sällan diskuteras ur diktaturhänseende.
Resebyråernas marknadsföring hjälper inte heller på den fronten.
– Jag tycker det kan vara stötande när reseindustrin gör reklam bara om hur fint och vackert det är i ett land och jag vet att det är en hemsk diktatur.
Viktigt att läsa på om landet innan man reser
Andersson vill gärna nyansera och problematisera frågan om huruvida det är moraliskt rätt att resa till en diktatur.
– Det kan lätt vara så att ryggmärgsreflexen säger att vi absolut inte ska resa till ett land som inte är en demokrati. Men världen krymper väldigt mycket om vi bara ska resa till länder med schyssta statsskick.
Jag tycker man ska göra skillnad på regimen och folket. Om du reser till Turkiet eller Thailand och bor på ett mindre familjepensionat, äter på lokala restauranger och går på den lokala marknaden så stöder du folket, inte regimen
Författaren Per J Andersson
Andersson anser att det är viktigt att läsa på om ett land innan man reser, både av respekt mot medborgarna i landet och för att upplysa sig själv så man inte gör stora misstag.
– Det är inte så svårt i dag. Man kan googla nyhetsartiklar, man kan läsa Amnesty Internationals rapporter och sedan ha det i bakhuvudet när man reser.
Undvik de stora hotellkedjorna
Medvetenhet om ländernas situationer är det väsentliga i allt resande och Andersson förklarar att man även till viss del kan undvika att finansiera regimen genom att göra medvetna val och undvika de stora internationella hotellen.
– Det är mera komplexa samhällen och det finns väldigt mycket privata initiativ. Jag tycker man ska göra skillnad på regimen och folket. Om du reser till Turkiet eller Thailand och bor på ett mindre familjepensionat, äter på lokala restauranger och går på den lokala marknaden så stöder du folket, inte regimen.
Andersson rekommenderar att lyssna på och tala med folket.
– I många länder har det, historiskt sett, funnits en opposition som har vädjat till omvärlden att inte åka dit som turister. Så var fallet i Sydafrika under apartheid på 1980-talet och så var fallet i Burma/Myanmar då Aung San Suu Kyi, fram till för några år sen, vädjade att folk inte skulle åka dit.
Att tala med invånarna kan också vara ett sätt att förmedla information utifrån, som kanske deras egen regim censurerar.
Nordkorea är den självklara diktaturen
Det är inte alla som känner till att Dubai eller Thailand är länder där demokratin är begränsad. Nämner man däremot Nordkorea är det en annan historia.
De flesta känner till att Nordkorea är en diktatur, men det är inte många som haft möjligheten att se det med egna ögon.
Finlandssvenska Mosse Wallén reste till Nordkorea för några år sen, men reflekterade inte så mycket på det moraliska med att resa dit. Nyfikenheten var större än de moraliska betänkligheterna.
Rent ekonomiskt stödjer man Kina också genom att köpa en telefon som är tillverkad där
Resenär Mosse Wallén
Han är medveten om att han genom sin resa stödde regimen ekonomiskt, men menar att man i vardagen också indirekt stödjer diktaturer.
– Om man drar paralleller till Kina, så rent ekonomiskt stödjer man diktaturen också genom att köpa en telefon som är tillverkad där. Vi stödjer nog den kinesiska diktaturen mer än vad man gör genom att göra en resa till Nordkorea.
Turister i Nordkorea får endast se solsidan av landet
När man reser till Nordkorea får man ändå inte en helt sanningsenlig bild av hur läget ser ut, menar Wallén
– När man kommer som turist vallas man omkring av engelskspråkiga guider och har program varje dag. Det ingår naturligtvis inte att man åker ut till koncentrationsläger där det sitter hundratusentals åsiktsfångar. Man körs inte heller ut i landet för att se svältande familjer. De visar helt enkelt upp en solsida av sig själva. Det blir en del av propagandan.
Att det var en diktatur rådde det inget tvivel om. Wallén berättar att det överallt fanns stora porträtt av de tre ledarna; Kim Il Sung, Kim Jong Il och Kim Jong Un.
– I varje gathörn, överallt ser man stora bilder på dem och så finns det över 20 meter höga bronsstatyerna av de två första ledarna. Man kan jämföra det med Stalin- och Leninkulten, men här var det större och häftigare statyer.
Utrikesministeriet bevakar det politiska läget
Pekka Shemeikka, innehålls- och kommunikationsexpert vid Utrikesministeriet, kommenterar i ett mejl att en eventuell diktatur eller brist på mänskliga rättigheter i ett land inte direkt påverkar deras reserekommendationer, så länge de inte direkt utgör en risk för resenären.
Utgångspunkten är att Utrikesministeriets reserekommendationer baseras specifikt på resesäkerheten för den genomsnittliga resenären.
Många faktorer, från trafik eller brott till hot som utgörs av potentiell politisk instabilitet, påverkar bedömningen av resesäkerhet.
Om landets politiska situation påverkar resesäkerheten, till exempel i olika delar av landet, kommer detta också att beaktas.