Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

De tänkte välja madrassen framom banken – inte lätt att öppna konto åt barnen

Från 2020
Uppdaterad 21.07.2020 06:48.
Två unga killar sitter i gräset med varsin plånbok i famnen.
Bildtext Bröderna Jakobsson väntade sig ett varmare välkomnande som bankkunder.
Bild: Privat

Snåriga regler och oväntat papperskrig. Det väntade Anna och Fredrik Jakobsson som skulle öppna konto åt sina söner. Att bägge föräldrar förväntades vara kunder i samma bank satte käppar i hjulet. Att alla också skulle identifiera sig med pass, var också ett oväntat krav för en enkel banktjänst, tycker familjen.

- Vi tänkte ju att det bara är att stega in och glatt erbjuda banken att få nya kunder, men så enkelt var det ju inte. Förutom att bägge föräldrarna måste vara med, borde vi också båda varit kunder i samma bank och kunna identifiera barnen med pass, säger Anna Jakobsson.

När hon lyfte upp frågan på sociala medier visade det sig att många upplevt motsvarande problem med olika banker. Men att också regler och krav varierar mycket mellan bankerna.

Flera har sagt de tycker det är svårt och dyrt. Speciellt om barnen saknar pass, så de skulle tvingas skaffa id åt barnen bara för att öppna konto, säger Jakobsson.

Principerna varierar

Saknar barnen giltiga id-handlingar, kan det vara omöjligt att öppna konto eller ta i bruk nätbank eller få ett betalkort.

Vissa föräldrar har också uppmanats att gå till konkurrerande banker, för att öppna konto för barnen.

- Jag tycker det är konstigt att bankerna inte vill ha nya kunder, säger Anna Jakobsson.

Vid bankerna säger man att man gärna tar emot nya kunder. Och barn kan en dag bli storkunder. Men kraven för öppningsprocessen varierar.

Bankverksamheten har blivit hårt reglerad under senare år. Bankerna förutsätts kontrollera en hel del bakgrundsinformation om sina kunder.

- Men under mina år på banken har jag inte fått ett enda samtal från någon som tyckt att processen är för svår om man gör det elektroniskt, säger Casper Hellsten som är service advisor på Nordea i Vasa.

På Nordea förutsätts endera vårdnadshavaren vara kund i banken. Från den andra eventuella vårdnadshavaren, räcker det med ett medgivande för att öppna ett konto åt en minderårig.

- Men vill man ta i bruk nätbanken eller ha ett kort knutet till kontot, så behövs id också av barnen, men det brukar inte vara något problem. Om de inte redan har ett id åt barnen, så har de skaffat ett, säger Hellsten.

Inte svårare än lagen kräver

Aktia öppnar konton åt minderåriga, även utan att någon vårdnadshavare är kund hos dem. På deras nättjänst kan man logga in även med andra bankers uppgifter.

- Vi har försökt göra det så lätt som möjligt och jag tycker vi lyckats med vår modell, säger Nina Salonen som är team leader på Aktia i Jakobstad och Karleby,

En kvinna i prickig blus står i ett kontorslandskap
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

Hon säger att i takt med att allt flera tjänster digitaliseras finns det också de som tycker att det är utmanande och de får ofta frågor om hur man öppnar konton åt barn.

På Aktia krävs det också medgivande från vårdnadshavarna, för att både öppna och stänga ett konto åt ett barn.

Ett skäl till byråkratin kring öppnandet av konton är rädslan att kontona används för betalningar för kriminell verksamhet.

Kraven ställs av både Finansinspektionen och internationella bankmyndigheter. Bankerna kan inte påverka de reglerna. Utöver reglerna får bankerna själva ställa strängare krav, om de så önskar.

- Jag ser ingen orsak att göra det krångligare att öppna ett konto. Vi följer alla de regler som berör bankverksamheten, så det räcker, säger Nina Salonen.

"Borde vara enklare än så här"

Bröderna Anton och Albin Jakobsson fick sina konton öppnade hos en annan bank än de först tänkt. Men även där krävdes pass som identifikation.

- Våra barn har pass, så det gjorde det lättare. Men jag har hört om problem för familjer som saknar pass. Men jag tycker det borde vara enklare att få bli ny kund hos banken än så här, säger Anna Jakobsson.

Diskussion om artikeln