Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Pargas IF möter S:t Karins-laget KaaPo på hemmaplan: "Vi ska spela årets bästa match"

Från 2020
Uppdaterad 20.07.2020 14:52.
Två fotbollsspelare under en träning.
Bildtext Pargaslaget ser framemot mötet mot S:t Karins-laget på fredag.
Bild: Arash Matin

Pargas IF:s fotbollsherrar har visat framfötterna direkt från start i andra division och ligger nu trea i serietabellen. I samband med klivet in i en högre division har även fankulturen i Pajbacka frodats med fullsatta läktare varje hemmamatch.

Inför fredagens match är förväntningarna höga både från lagledningens och spelarnas sida. Matchen mot Kaarinan pojat förväntas bli en intensiv match med ett hårt motstånd. Stefan Strömborg, ansvarig tränare för herrlaget, anser att Pargas IF har goda förutsättningar för att ta hem vinsten på fredagskvällen.

- Vi ska göra vår bästa match i år, det är helt klart. Det har vi förberett oss för den här veckan.

En fotbollsspelare sparkar en boll.
Bildtext På onsdagen tränade laget för fullt inför fredagens match. På bilden Behar Cimili.
Bild: Arash Matin

Tränaren vill att spelarna utvecklas i division två

Målet med säsongen är att laget och klubben ska etablera sig i division två.

- Jag vill att så många som möjligt av spelarna utvecklas och blir ännu bättre spelare. Över hälften av laget är Pargaspojkar. Jag vill att våra egna spelare ska växa på en högre nivå och ta del av mera utmaningar.

En fotbollstränare under en match.
Bildtext Stefan Strömborg vill att laget inte bara spelar för sin egen skull utan också för Pargas och supportrarna.
Bild: Arash Matin / Yle

Lagets stomme består av fjolårets lag plus en del ny förstärkning. Strömborg påpekar att nya säsonger för med sig naturliga förändringar vilket innebär nya spelare och spelarbortfall.

- Meningen har varit att i så hög grad som möjligt ge chansen åt dem som var med och lyfte laget till division två från trean.

Coronakrisen gav laget tilläggstid

Strömborg säger att trots de träningsbortfall som coronakrisen orsakat, har krisen delvis varit en bra sak med tanke på förberedelserna inför säsongen. Då alla träningar och matcher lades på is fick laget tilläggstid för att fundera över laguppsättningen mer genomgående.

- För vår del var det kanske lite tur. Vårt lag var inte helt färdigt då coronan kom, så vi fick egentligen en liten timeout att tänka ut lagbygget.

Träningsmässigt har perioden ändå varit utmanande. Strömborg påpekar att situationen trots allt varit densamma för alla lag.

En fotbollsspelare i närbild under en fotbollsmatch.
Bildtext Den här veckan ligger fokus på mental och fysisk träning. På bilden lagets nyaste spelare Niklas Rantanen.
Bild: Arash Matin

I två veckors tid var träningen på noll. Efter de första veckorna började Pargas IF ha videoträningar via nätet. Då lättnaderna trädde i kraft började laget samlas tillsammans med en del restriktioner.

- Att träna fotboll utan att spela på träningen var otroligt svårt och utmanande, säger Strömborg och skrattar.

Tre röda kort på fem matcher

Hittills har laget endast spelat fem matcher, men under de få matcherna har laget tilldelats tre röda kort. Under matchen i Tavastehus mot HJS var det backen Tomas Hradecký som fick lämna planen i en utvisning, och han missar därmed fredagens match mot Kaarinan pojat.

- Jag skulle ge laget skolvitsordet 8- baserat på de spelade matcherna. Vi är inte långt ifrån en jackpot, alltså skolvitsordet 10, men det som drar ner betyget är de här röda korten.

Fotbollsspelare spelar en fotbollsmatch.
Bildtext Strömborg vill att laget sätter energi på rätt saker under fredagens match. På bilden tränar Gezim Voca.
Bild: Arash Matin

Strömborg påpekar att de röda korten kostat lagen poäng och placering.

- Det är för många röda kort och det är inte någonting vi kan fortsätta med.

Fullsatt på läktaren i Pajbacka

Hemma i Pajbacka har ivern bland Pargasborna vuxit. Strömborg berättar att det varit fullsatt varje match under säsongen.

- Vi har hundratals supporters som följer oss. Varje gång en piffenspelare springer in på plan vill jag att han representerar Pargas IF och Pargas, och det ska synas i prestationerna.

Lagkapten och målvakt Arnold Uschanoff glädjs åt det stora lokala stödet. Uschanoff är själv Pargasbo och tycker det är fint att en stor del av truppen består av Pargasbor.

En målvakt som kastar sig efter en boll.
Bildtext Arnold Uschanoff säger att säsongens mål för lagets del är att vinna varje match.
Bild: Arash Matin

Han förväntar sig att mötet med KaaPo blir en match i högt tempo.

- Först och främst förväntar jag mig att det ska spelas fin fotboll här i Pargas. Både vi och motståndarna är lag som vill spela bra fotboll och båda lagen är rent offensivt väldigt starka.

"Fansen är som en familj för oss"

För spelaren Farhan Omar är supportrarna som en familj för laget.

- Vi är inte elva spelare på plan, utan vi är tolv spelare när de är med. Under hemmamatcherna är det viktigt att vi har supportrarna bredvid oss och hejar, säger han.

Farhan Omar har även spelat för det somaliska landslaget. Han hoppas att han snart igen får åka ner till Afrika för att spela fotboll då coronakrisen lugnat sig. Han beskriver den somaliska fankulturen som något exceptionellt.

- De somaliska supportrarna var helt otroliga, det var en helt annan upplevelse än att spela på Pajbacka även om här också är mycket fans. För mig var det en jätteviktig del, det var grädden på tårtan.

Han berättar att man inte hör sig själv då man försöker prata på fotbollsplanen, eftersom ljudnivån av fansen är så hög.

- Det är svårt att förklara, det är en helt annan kultur och ett helt annat klimat. Folket gråter när de ser på matchen, både unga och gamla. Man blir själv också väldigt känslosam.

Från Belarus till Finland

En av lagets nya talanger är anfallaren Saliw Babawo från Ghana. Han förflyttades till piffen från laget Dynamo Brest i Belarus.

Han överraskades av hur stor supportergruppen var i en liten stad som Pargas.

- Det är helt fantastiskt hur många fans det finns här.

Han säger att säsongen både varit toppen och helt okej. Han hoppas att laget lyckas prestera ännu bättre.

Inför matchen mot KaaPo vill han att laget tar hem tre poäng.

Två fotbollsspelare.
Bildtext Saliw Babawo tränar med Arsalan Azizi.
Bild: Arash Matin

Saliw Babawo har också plockat ett rött kort under säsongen och är tvungen att stå över matchen på fredag.

Fotnot: Matchen slutade 0-0. Publiken uppgick till 384 personer.

Diskussion om artikeln