Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stora utskottet kritisk till EU-kommissionens återhämtningsfond: "Kan inte godkännas i sin nuvarande form"

Från 2020
Pengar i luften och Europeiska Unionens falggor.
Bildtext Coronaviruset har tärt hårt på EU-ländernas ekonomi, men vilka åtgärder som ska tas för att rädda läget delar medlemsländernas åsikter.
Bild: Olivier Hoslet / EPA, Nella Nuora / Yle

Statsminister Sanna Marin träffar EU-ledarna i Bryssel i morgon för att förhandla fram villkoren för en historisk återhämtningsfond. Enligt Stora utskottet kan Finland inte gå med på återhämtningspaketets nuvarande form.

För att rädda ekonomin planerar Europeiska unionen att ta ett lån på 750 miljarder som ska delas ut bland medlemsländerna både som bistånd och som lån.

Beslutet är historiskt eftersom tanken är att merparten av lånet skulle delas ut som bistånd. Summan skulle fördubbla unionens tillgångar.

EU-ländernas ledare träffas på fredagen i Bryssel för att diskutera återhämtningsfonden. Finland representeras av statsminister Sanna Marin som i dag träffade stora utskottet för att diskutera landets linje i frågan.

- Finland kan inte ensam diktera villkoren för återhämtningsfonden, men vi utgår från att rättstatsprincipen är en vägande faktor, sa Marin efter mötet.

Återhämtningsfonden delar kraftigt åsikterna bland medlemsländerna. Marin kunde inte med säkerhet säga om en kompromiss kan hittas under mötet i Bryssel.

Stora utskottet vill se lånebaserat stödpaket

Stora utskottet ser återhämtningsfonden i sig som en bra lösning för Finland. Om Europas marknad mår bra, mår också Finlands marknad bra eftersom vi är så beroende av exporten.

Vad fonden ska gå ut på är det stora problemet.

Enligt Stora utskottets ordförande Satu Hassi kan Finland varken godkänna kommissionens ursprungliga förslag eller Europarådets ordförande Charles Michels kompromissförslag.

- Kompromissförslaget är ett steg i rätt riktning, men paketets storlek och förhållandet mellan lån och direkt stöd kan Finland inte godkänna, sa Hassi.

Enligt Hassi borde det vara coronavirusets effekter på ett land som dikterar hur mycket pengar som tilldelas landet.

Dessutom anser utskottet anser att lånen måste innehålla strama återbetalningsvillkor som regelbundet följs upp.

Riksdagen tar ställning i slutet av hösten

När EU-länderna hittat en överenskommelse gällande återhämtningsfonden, ska riksdagen ta ställning till förslaget.
Riksdagen röstar om saken först långt in på hösten.

Återhämtningsfonden skulle öka medlen Finland får från EU, men samtidigt ökar det lånesumman Finland ska stå för.

Men vägen dit är lång då EU-länderna är oense om så stora saker som lånesummans storlek och hur pengarna ska fördelas.

Diskussion om artikeln