Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Modersmålet en stötesten för många som vill bli poliser - korrekt språk viktigt i bland annat rapportskrivning

Från 2020
En kvinna står ute i en park intill ett träd
Bildtext De fysiska testen var inget problem för Lizette Sandberg, men svenskan fick hon jobba med.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

Det är inte de fysiska prestationerna som hindrar sökande att bli antagna till polisutbildningen, utan modersmålskunskaperna. Därför ordnas en utbildning för unga som tänker söka in till Polisyrkeshögskolans svenska utbildning i Tammerfors i vinter.

- De som går vår utbildning har inget problem att klara de fysiska kraven för att bli antagna. Men det är språkkunskaperna som är utmanande, säger Jens Emet som ansvarar för prepkursen för de polisintresserade studenterna.

Han säger att både de muntliga kunskaperna i modersmålet, samt de skriftliga är ett problem. Därför jobbar de aktivt med att förbättra språkkunskaperna, så de studerande ska kvala in under inträdesförhöret i vinter.

Stort intresse bäddar för ny kurs

I fjol ordnades den första förberedande kursen, där 17 personer från hela Svenskfinland deltog. Emet är övertygad om att de flesta av dem söker - och blir antagna till polisutbildningen. Nu ordnas den andra kursen och intresset har varit stort.

- Vi har haft kring 40 sökande och tagit in 17, men det finns ännu några platser till utbildningen i Kronoby, säger Emet.

En man i orange jacka tittar rakt in i kameran, där han står på en trottoar i Jakobstads centrum.
Bildtext Polisutbildaren Jens Emet vet att språkkunskaper är viktiga för poliser.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

Han har själv jobbat länge som polis inom flera olika enheter vid polisen, och sett att det behövs en bredd av människor för att fylla behoven.

- Jag tycker inte man ska leta efter någon speciell typ av personer för utbildningen. Poliskåren borde avspegla hur samhället är i stort, så jag tycker vi behöver alla slags människor, säger han.

Lizette Sandberg från Malax är en av de som gick utbildningen i fjol. Nu ska hon söka till Polisyrkeshögskolan.

- Utbildningen var bra och jag lärde mig massor. Jag är ganska säker på att jag blir antagen till polisskolan och tycker det ska bli spännande, säger hon.

Juridiskt språk utmanar

Som idrottsinstruktör hade Sandberg inget problem att klara de fysiska testen.

- Men den språkliga biten var svår, så jag måste jobba mycket med essäskrivandet, säger Sandberg.

Jens Emet säger att poliserna förväntas ha ett mycket gott språk, då rapporterna som skrivs från fältet kan ha en avgörande betydelse för resten av processen.

- Det är mycket viktigt att kunna formulera sig korrekt, för texterna som skrivs kan ligga som grund för beslut ända upp i Högsta domstolen, så det måste också vara juridiskt rätt, säger Emet.

Finskan också viktig

Enligt Emet är det praktiskt taget omöjligt att jobba som polis i Finland utan att kunna finska, Åland undantaget. Men kunskaperna i det andra inhemska språket testas inte vid inträdesförhöret till polisutbildningen. Men kan man bägge språken har man inga problem att hitta jobb som polis, är hans erfarenhet. Och Lizette Sandberg håller med.

- Jag vill helst jobba här i Österbotten någonstans. Men det har varit stor efterfrågan på svensktalande poliser, så jag tror inte det blir svårt att hitta ett jobb, säger hon.

Diskussion om artikeln