Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vatikanen säger att biskopar ska polisanmäla sexuella övergrepp

Från 2020
En äldre man i vit dräkt och vit huvudbonad samt ett stort metallkors på bröstet. Påven Franciskus i Vatikanen den 17 juni 2020.
Bildtext Påven Franciskus i Vatikanen den 17 juni 2020.
Bild: AFP / Lehtikuva

Den katolska kyrkan har publicerat en manual för hur katolska biskopar och religiösa ledare ska hantera misstankar om att präster begått sexualbrott mot barn eller mot vuxna.

Manualen innehåller inga nya kyrkliga lagar men har sammanställts efter att påven Franciskus efterlyste en manual där man steg för steg redogör för hur misstänkta fall ska hanteras.

Enligt manualen ska beskyllningar om sexbrott anmälas till landets myndigheter även om lagen i det landet inte kräver att fallet anmäls.

Kritiker är missnöjda med att manualen inte är bindande.

- Om påven Franciskus menar allvar med att föra krig mot sexövergrepp mot barn, borde han ge order om att alla kyrkliga tjänstemän ska anmäla beskyllningar till myndigheterna, säger Anne Doyle som är direktör vid sajten Bishop Accountability.

Manualen framhåller att man inte längre kan flytta en utpekad präst från en församling till en annan. Vidare ska alla uppgifter, även anonyma beaktas.

Enligt manualen är sexuella övergrepp mer än bara könsumgänge. Det handlar bland annat om sexuella beröringar, att blotta sig, att producera pornografiskt material eller att prata om sex.

Enligt manualen kan biskopar bli föremål för en kyrklig utredning om de låter bli att ta beskyllningar på allvar.

Källor: AFP, AP

Diskussion om artikeln