Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Twitter: Inga lösenord läckte ut då konton hackades – sammanlagt drabbades 130 konton

Från 2020
Uppdaterad 17.07.2020 07:34.
Twitters logo på en telefonskärm.
Bildtext Twitter fortsätter utreda hackerattacken. Även FBI är involverad.
Bild: Olivier Douliery / AFP

Flera stora Twitterkonton hackades i ett bedrägeriförsök natten till torsdagen, men inga lösenord läckte ut, uppger Twitter på sitt konto på plattformen. Användarna som drabbats av hackerattacken behöver därmed inte byta lösenord, menar bolaget.

Sammanlagt drabbades 130 konton av attacken, enligt Twitter. Bland dem som drabbades av attacken fanns bland bland andra demokraternas presidentkandidat Joe Biden, USA:s före detta president Barack Obama, realitystjärnan Kim Kardashian West och hennes make rapartisten Kanye West samt teknikbolaget Apple.

Bluffmeddelanden där följare uppmanades att föra över 1 000 dollar i kryptovaluta lades ut på kontona med ett löfte om att pengarna betalas tillbaka dubbelt. Totalt ska hackarna ha lyckats komma över 110 000 dollar i kryptovaluta. Sammanlagt 300 personer skickade över pengar.

"Endast en liten del av de konton som vi blockerat kapades"

Som en motåtgärd valde Twitter att blockera flera verifierade konton från att lägga ut inlägg. Andra funktioner, som exempelvis att återställa lösenord, stängdes också tillfälligt av.

– Om ditt konto blockerades, innebär det inte nödvändigtvis att vi skulle ha bevis på att just ditt konto har hackats. Vi tror att endast en liten del av de konton som vi blockerat har kapats, skriver bolaget på Twitter.

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att Twitter tror att hackarna har valt ut Twitteranställda som har tillgång till det interna systemet och utfört attacken med hjälp av tillgången till systemet.

Också FBI utreder fallet

Bolaget fortsätter utreda kapningen. Också FBI utreder fallet. Twitter har ännu inte kommenterat vem som eventuellt står bakom attacken eller detaljer om hur attacken genomförts.

Kapningen verkar vara den värsta av sitt slag på en så stor plattform som Twitter.

Experter menar att händelsen väcker frågor om Twitters datasäkerhet.

"Inte en sofistikerad hackergrupp som ligger bakom"

Före attacken skedde publicerades en annons på en marknadssida där handel sker med olika hackade konton på sociala medier. För 250 dollar kryptovaluta lovade säljaren att hen avslöjar e-postadressen som är kopplad till ett Twitterkonto och för 2 500 dollar skulle köparen få tillgång till hela Twitterkontot.

Reuters fick annonsen som en skärmdump av Hudson Rock, ett israeliskt bolag som granskar nätforum och letar efter läckt data.

Att kapningen annonserades ut på ett forum som är populärt bland gamers och användare som säljer vidare hackade Instagramkonton tyder på att det inte rör sig om en kapning på nationell nivå, utan ett lindrigare cyberbrott, rapporterar Reuters.

– Det verkar inte vara en väldigt sofistikerad hackergrupp som ligger bakom kapningen, sa Roi Carthy, vd för Hudson Rock till Reuters.

Källor: Twitter, Reuters

Artikeln uppdaterades klockan 7.33 med informationen om att 130 konton hackades, enligt Twitter.

Diskussion om artikeln