Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Stundars utsatt för ofog och misstänkt inbrottsförsök under flera kvällar

Från 2020
Bockar ligger omkullvälta på en gräsmatta framför en trästuga.
Bildtext Ofog har förekommit vid Stundars tidigare, men inte av den här typen.
Bild: Privat

Under veckan har fönster bänts upp på flera stugor och man har även tagit sig in i vissa stugor vid Stundars friluftsmuseum i Korsholm.

Det är inte första gången Stundars friluftsmuseum blir utsatt för ofog, men det har aldrig varit så allvarligt och systematiskt som denna vecka, berättar verksamhetsledaren Gunilla Sand.

– Under ett par kvällar sedan söndagen har man bänt upp fönsterstift och dörrar på fem eller sex stugor. I vissa fall har man tagit sig in i dem. Utanför har man vält omkull bord och bänkar som vi förberett för program och man har rivit material och pärtor ur lager och slängt ut på utsidan.

– Små pojk- eller flickstreck har alltid förekommit, Men sådant här har vi, vad jag vet, inte varit med om förr.

Träpärtor från ett tak ligger kastade på marken.
Bildtext Pärtor har kastats på marken.
Bild: Privat

Inget har direkt blivit stulet, annat än startnyckeln till gräsklipparen. Man har också hällt ut flaskor med handdesinfektionsmedel.

– Vi hittade också tändstickor. Man undrar vad som skulle ha kunnat hända, säger Sand.

Ofoget är polisanmält och Sand säger att det hela känns mycket tråkigt.

– Nu mitt i högsommaren ska mina kollegor lägga tid på att åtgärda sådant här och det skapar en otrygghetskänsla. I stället borde vi sätta krafterna på våra besökare och själva området. När man jobbar hårt för något skulle man vilja att det finns respekt för det, säger Sand.

"Vi vill att man ska få ströva där"

Stundarsområdet är inte inhägnat och det är möjligt att ströva omkring där på kvällar och nätter, något som Sand inte vill ändra på.

– Det är en för stor åtgärd att man skulle hägna in området och jag skulle inte vilja det. Det är emot våra principer att man inte skulle få röra sig där fritt. Vi vill att man ska få ströva där, men det här är bekymmersamt.

En röd trästuga med öppet fönster.
Bildtext Man har tagit sig in i flera stugor via fönstren.
Bild: Privat

Sand säger däremot att de måste skärpa till kameraövervakningen och att de hoppas på att grannarna som bor runt omkring håller extra utkik. Hon tror också att ökad kunskap om Stundars kan hjälpa.

– Det enda vi kan är att kontinuerligt undervisa om vad det är för ett ställe och varför vi ska vara rädda om det, varför vi till exempel ska vara rädda om fönsterglas och dörrar som är över 100 år gamla.

Diskussion om artikeln