Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA fortsätter att slå nya dygnsrekord i antal smittade – bråken om restriktioner och ansiktsskydd fortsätter också

Från 2020
Uppdaterad 17.07.2020 08:22.
Baseballklubben Oakland Athletics har fyllt läktaren på sin hemmaarena i Oakland, Kalifornien med foton på sina anhängare. De tränar utan publik nu inför säsongsöppningen. Bilden är tagen på torsdagen 16.7.
Bildtext Baseballklubben Oakland Athletics har fyllt läktaren på sin hemmaarena i Oakland, Kalifornien med foton på sina anhängare. De tränar utan publik nu inför säsongsöppningen. Bilden är tagen på torsdagen 16.7.
Bild: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

USA har än en gång slagit ett nytt rekord med över 77 000 nya coronasmittade under det senaste dygnet. I Atlanta vill den demokratiska borgmästaren hålla fast vid obligatoriska ansiktsskydd och stäms därför av delstatens republikanske guvernör.

Uppgiften om över 77 000 nya bekräftade fall av covid-19 kommer från nyhetsbyrån Reuters. Exempelvis New York Times rapporterar en siffra på över 75 000 i skrivande stund, men uppger att man fortfarande saknar de senaste uppgifterna från en del håll.

Reuters uppger att åtminstone 969 människor i USA avled av covid-19 under torsdagen. Det är ändå betydligt färre än exempelvis i april, då USA ofta rapporterade kring 2 000 avlidna per dygn. Antalet dödsfall sjönk stadigt fram till juni, men har börjat stiga igen i juli.

Totalt har över 138 000 människor rapporterats avlidna av corona i USA.

Florida, South Carolina och Texas är delstater som ligger illa till vad gäller dödstal nu. Bårhusen i både Texas och Arizona är överfulla.

Texas rapporterade över 15 000 nya virusfall under torsdagen, Florida nästan 14 000 och Kalifornien nästan 10 000.

Testning i Austin, Texas den 7 juli.
Bildtext Testning i Austin, Texas den 7 juli.
Bild: AFP / Lehtikuva

Den amerikanske chefsepidemiologen Anthony Fauci har varnat för att antalet nya smittade per dygn snart kan överskrida 100 000 om amerikanerna inte enas i ansträngningarna att stoppa spridningen.

Bråk om återöppnandet av skolor

Faucis vädjanden till trots är frågan om coronarestriktioner fortfarande djupt politiserad i USA. En fråga som man varit mycket oense om är återöppnandet av skolorna i höst.

Medan storstäder som Houston, Los Angeles och New York planerar att inleda skolåret huvudsakligen med distansundervisning, så insisterar exempelvis guvernören i Florida, Ron DeSantis, på att skolorna där ska öppna normalt i augusti.

Trots att Florida tillhör de delstater där smittspridningen är som värst just nu, så vill alltså DeSantis följa president Donald Trumps önskemål vad gäller skolöppning.

Men Vita huset tycks inte riktigt ha amerikanerna med sig på den här punkten. Enligt en opinionsmätning från Yahoo News/YouGov anser 95 procent av de tillfrågade demokraterna och 58 procent av republikanerna att folkhälsan ska prioriteras framom öppnandet av skolorna.

Virusråden från President Trump och chefsepidemiolog Fauci har alltid sett olika ut, men numera är Fauci inte inbjuden på presskonferenser i Vita huset längre.
Bildtext Virusråden från President Trump och chefsepidemiolog Fauci har alltid sett olika ut, men numera är Fauci inte inbjuden på presskonferenser i Vita huset längre.
Bild: AFP / Lehtikuva

Det är myndigheter på delstatlig och lokal nivå som fattar besluten i den här frågan och Trump har begränsat inflytande över hur det kommer att gå, om lärarfack, medicinska experter och en stor del av föräldrarna föredrar distansundervisning.

Munskyddet blir domstolsfråga i Georgia

Ansiktsskyddet blev tidigt en politisk symbolfråga i USA, eftersom Trump förhöll sig så skeptisk till användningen av ansiktsskydd.

Då till och med Trump själv nu uppträtt offentligt med munskydd, så hoppas medicinska experter i USA på att frågan ska förlora sin politiska laddning.

Trenden i USA går nu mot obligatoriska munskydd på många allmänna platser, också i delstater som styrs av republikaner.

En av dem som bryter den trenden är den republikanske guvernören i Georgia, Brian Kemp. Han uppmanar människor att använda ansiktsskydd, men insisterar på att de ska vara frivilliga.

Guvernören i Georgia, Brian Kemp, hade själv ett munskydd på sig då han mötte president Trump på flygplatsen i Atlanta i onsdags.
Bildtext Guvernören i Georgia, Brian Kemp, hade själv ett munskydd på sig då han mötte president Trump på flygplatsen i Atlanta i onsdags.

Den demokratiska borgmästaren i delstatens huvudstad Atlanta, Keisha Lance Bottoms, vill hålla fast vid sin order om obligatoriska munskydd på allmänna platser.

Nu stäms hon av Kemp och frågan ska avgöras av en domstol.

Källor: Reuters, AP, New York Times

Diskussion om artikeln