Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Grönlänningar röstar om omtvistad staty som föreställer missionären Hans Egede

Från 2020
Mielipiteitä jakavan Hans Egeden patsas töhrittiin punaisella maalilla kesäkuussa Nuukissa.
Bildtext Den omtvistade statyn över Hans Egede i Nuuk efter den senaste färgattacken.
Bild: Christian Klindt Soelbeck/ EPA

I Grönlands huvudstad Nuuk ska väljarna säga sin åsikt om statyn som föreställer missionären Hans Egede. Statyn har av vissa kommit att uppfattas som en symbol för kolonialismen och den har utsatts för vandalism i flera repriser.

I Nuuk och resten av storkommunen Sermersooq pågår just nu en folkomröstning om statyn som föreställer den dansk-norske missionären Hans Egede – ska den stå kvar på sin plats eller tas bort? Omröstningen, som ordnas elektroniskt och per post, började den 3 juli och pågår till den 21 juli.

Fram till onsdag eftermiddag hade 555 personer röstat för att behålla statyn. 324 väljare hade krävt att den tas ner, rapporterar Grönlands rundradio KNR. Sermersooq har drygt 23 000 invånare.

Resultatet av folkomröstningen ska läggas fram för kommunens ledning, och ett beslut om statyns framtid fattas den 2 september.

Om en majoritet röstar för att statyn avlägsnas, ska kommunens invånare få säga sin åsikt om vad som borde göras med klippan där den står. De får också tycka till om var statyn till slut ska placeras.

Första färgattacken 1973

Under de senaste månaderna har statyer över historiska personer välts omkull, avlägsnats eller blivit utsatta för vandalism runtom i världen. Protestvågen efter afroamerikanen George Floyds död har kommit att riktas mot vad som uppfattas som symboler för rasism och kolonialism.

Egede-statyn i Nuuk är en kopia av ett original i Köpenhamn. Den har utsatts för skadegörelse flera gånger.

Redan 1973 hälldes röd målarfärg över statyn. År 2012 beströks den på nytt med färg och siffrorna 666 målades i rött på sockeln. Och natten till den 21 juni i år, Grönlands nationaldag, skedde en liknande färgattack, och ordet decolonize (avkolonisera) målades på statyn.

Även i Köpenhamn har Egedes staty vandaliserats.

Grönland tillhör Danmark men har mycket omfattande självstyre. Det finns en viss opinion för full självständighet, men med tanke på det omfattande ekonomiska stödet från Köpenhamn verkar tills vidare de flesta grönlänningar vilja behålla banden dit. Precis som på andra håll i världen är relationen mellan metropol och biland inte okomplicerad, och i en sådan situation kan just en staty få en extra stor betydelse.

Mission och monsteriakttagelser

Den dansk-norske missionären Hans Egede, "grönlänningarnas apostel", levde mellan 1686 och 1758. Han var bördig från nordnorska Harstad. Som nytillträdd präst i Vågan på Lofoten fick han höra berättas om de nordbor som under vikingatiden slagit sig ner på Grönland, men som man inte haft kontakt med sedan 1400-talet.

Egede greps av längtan att sprida evangeliets ljus till kolonisterna, som han gissade att fortfarande var katoliker. Efter att ha fått tillstånd av kung Fredrik IV av Danmark begav han sig 1721 till Grönland. Han möttes inte av katolska vikingaättlingar utan hedniska inuiter, men han tog glatt itu med att lära sig deras språk. Så småningom började han bedriva mission bland dem.

År 1728 grundade Egede Grönlands huvudort Godthåb, som numera heter Nuuk. Hans mission blev starten på den danska koloniseringen av Grönland med alla dess avarter, bland annat smittkoppor. "Aposteln" återvände till Danmark 1736, men hans arbete fortsattes av hans son Paul Egede.

Utanför Danmark och Grönland är Hans och Paul Egede kanske mest kända för att ha lämnat en av klassiska rapporterna om ett stort sjöodjur. I juni 1734 kunde de från sitt skepp utanför Godthåb iaktta hur ett "et usædvanligt forfærdelig Dyr" sträckte sin hals upp i jämnhöjd med märsen. Sannolikt rörde det sig om en val eller jättebläckfisk.

Källor: DR, BBC