Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Wärtsiläs resultat försämrades kraftigt – analytiker: Åratal innan resultaten återgår till det normala

Från 2020
Uppdaterad 17.07.2020 13:54.
En man i övre medelåldern iklädd skjorta och kavaj håller tal.
Bildtext Wärtsiläs vd Jaakko Eskola, säger att omsättningen hölls stabil trots omständigheterna.
Bild: Yle/Markus Bergfors

Det jämförbara rörelseresultatet minskade med över hälften och orderingången med 27 procent detta kvartal för Wärtsilä. Vd:n Jaakko Eskola säger att coronakrisen syntes speciellt inom kryssningsindustrin. Resultatet var ändå bättre än förväntat enligt analytiker.

Wärtsilä ser ut att gå från ett tungt år 2019 med minskat resultat på 8.8 procent till ett ännu tyngre år. Det jämförbara rörelseresultatet minskade med 51 procent, till 55 miljoner euro, under perioden april till juni 2020.

Coronapandemin har påverkat efterfrågan av Wärtsiläs lösningar och service.

- Den negativa effekten av Covid-19 på både vår egen verksamhet och våra kunders verksamhet ökade starkt under det andra kvartalet. Nedgången syntes extra tydligt inom kryssningsindustrin i och med reserestriktioner och andra åtgärder som höll fartygen stillastående i månader, säger Eskola i ett pressmeddelande.

Intresset för skrubbrar (reningssystem för avgaser) var också svagt på grund av det oroliga läget inom oljemarknaden. Även inom energibranschen var man tveksamma till nyinvesteringar.

Omsättningen stabil

Omsättningen för Wärtsilä hölls ändå stabil vid 1,220 miljoner jämfört med 1,217 förra året, vilket Eskola säger är rätt bra med tanke på världsläget.

- Det här var främst tack vare en ökning av leveranser av utrustning, som kompenserade för den minskade volymen av service.

Wärtsiläs logo på röd tegelvägg.
Bild: Yle/Jukka Tyni

Analytiker: Bättre än förväntat

Anssi Raussi, analytiker vid OP, säger att Wärtsiläs resultat är ganska hyfsat med tanke på den utmanande marknaden under coronapandemin.

- Rörelseresultatet var klart bättre än förväntat, ungefär tio procent mer än vad analytikerna trodde. Även rörelsevinsten är över förväntan, men marginalen ganska nära prognosen.

En lätt återhämtning är redan i luften, men det är åratal innan vi kan börja prata om att återvända till det normala

Enligt Raussi är Wärtsiläs stora utmaning nu kryssningssidan. Det mest lönsamma i Wärtsiläs verksamhet, enligt hans bedömning, är servicen av kryssningsfartygen.

När de nu står i hamn behöver de heller inte repareras lika mycket.

- Att få igång kryssningsfartygen är väldigt viktigt för Wärtsilä och till exempel i USA är de strandade åtminstone till slutet av september.

Hur länge kan det dröja innan vi ser en återgång till tidigare resultat?

- En lätt återhämtning är redan i luften, men det är åratal innan vi kan börja prata om att återvända till det normala. Om vi jämför med 2019 så når de nog inte de siffrorna under de närmaste två åren.

Raussi ser det som positivt att Wärtsilä har förmågan att anpassa sig till det nya normala och kan minska på verksamheten.

- I dagsläget ser det också ut som att det värsta är bakom, men det är ännu utmanande att säga säkert att det är så.

Rörelseresultatet minskade med 48 procent under delåret

Hur stor den finansiella påverkan av coronapandemin blir för Wärtsilä går ännu inte att säga, utan det beror på hur länge och kraftigt krisen fortsätter och hur snabbt marknaden återhämtar sig, skriver Wärtsilä i sitt pressmeddelande.

Sett till delåret, januari till juni 2020, minskade orderingången med 19 procent och det jämförbara rörelseresultatet med 48 procent. Omsättningen ökade med en procent under delåret.

I mitten av juni avslutade Wärtsilä sina senaste samarbetsförhandlingar och sade upp 109 fast anställda i Finland, varav 75 i Vasa.

Artikeln uppdaterad 17.7.20 kl. 13:54 med citat av analytikern Anssi Raussi vid OP.

Diskussion om artikeln