Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Svåra tider för biograferna i Östnyland – coronaviruset och sommaren drar ner på antalet kunder

Från 2020
Bio Rex i Borgå
Bildtext På Bio Rex i Borgå är det bara några kunder påväg på föreställning.
Bild: Milena Hackman / Yle

Då coronapandemin slog till i Finland tvingades alla filmbiografer stänga sina dörrar. Nu verkar situationen sakta men säkert stabilisera sig och biograferna håller öppet igen, men tiderna är fortfarande svåra.

På grund av coronaviruset har många biografer tappat ett stort antal av sina kunder och måste dessutom handskas med den pågående bristen av filmer.

Att det är sommar gör inte situationen enklare. Biograferna har svårt att locka till sig kunder i det varma och soliga vädret.

Hollywood står stilla och flera av sommarens biopremiärer har skjutits upp till hösten. Bio Rex i Borgå spelar en hel del gamla filmer som hade sin premiär för länge sedan.

Edgar Nieminen i biosalong
Bildtext Enligt Edgar Nieminen har Bio Rex satt igång sin verksamhet långsamt och försiktigt.
Bild: Milena Hackman / Yle

Edgar Nieminen är teateransvarig på Bio Rex och säger att biografen varsamt har satt igång sin verksamhet.

– Vi höll stängt i fyra månader och har nu sakta men säkert börjat värma upp maskinerna. Vi har öppnat försiktigt och långsamt, säger Nieminen.

Bio Rex i Borgå öppnade igen 26 juni.

– Det största problemet har varit att få ihop program på biografen som fungerar. Alla filmer är flyttade framåt och det händer hela tiden. Jag vet programmet två veckor framåt men därifrån framåt är det osäkert.

Biosalongerna gapar tomma

Bio Rex börjar sakta men säkert ha fler kunder. Enligt Nieminen är det ungefär tio procent mera kunder varje veckoslut.

– Det ser bättre ut hela tiden men vi är fortfarande långt ifrån det normala. För tillfället är antalet tittare under veckosluten en tredjedel av det normala och vardagarna ser ut som vanliga vardagar fast det borde vara säsong nu.

Nieminen berättar att juli under normala omständigheter är tiden på året då barnfilmer har premiär.

Bio Rex i Borgå
Bildtext Bio Rex gapar tom i brist på kunder.
Bild: Milena Hackman / Yle

Bio Rex har hanterat bristen av filmer genom att ha förhandsvisningar och genom att visa sommarklassiker, som enligt Nieminen är filmer som går att fylla på programmet med när det finns brist på filmer.

Nieminen verkar lugn inför hösten.

– Det talas om en andra våg av viruset. Bara vi håller oss lugna och lever medvetna om att epidemin inte är över ännu, så att andra vågen inte blir så märkvärdig, tror jag att situationen kommer att normaliseras hos oss också.

Kino Marilyn är glada för att få ha visningar igen

Biografen Kino Marilyn i Lovisa har också brist på kunder. Precis som andra biografer hade de stängt i flera månader för att öppna sina dörrar igen den fjärde juni.

Tomi Nordström är delägare av Kino Marilyn. Han säger att situationen på biografen ändå är acceptabel, eftersom att de får ha filmvisningar igen.

– För tillfället säljer vi biljetter så på det viset är det helt okej, säger Nordström.

Enligt honom har biografen inte haft stora problem.

– Visserligen är det filmer som vi inte har kunnat visa. Det är lite dåligt med nya filmer.

Man vid biograf dörr.
Bildtext Nordström är hoppfull inför Kino Marilyns framtid.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Nordström säger att deras brist på kunder inte bara beror på coronapandemin utan också på att det är sommar.

– Under sommartid har vi också i vanliga fall färre kunder för att folk vill vara ute. Vi har inte behövt reglera antalet sålda biljetter per föreställning, eftersom att det inte har varit så många som har kommit för att se på film.

Tar en stund att återhämta sig

Enligt Nordström kommer det dröja länge innan biografen återhämtat sig och innan de kan kompensera för sina förluster. Han verkar ändå lugn inför problemet.

– Vi tar en dag i taget. Nog tror jag att vi överlever det här.

Många av sommarens filmpremiärer har skjutits upp. Kino Marilyn hanterar situationen genom att visa filmer som kunderna vill se.

– Vi frågar våra kunder vad de vill se för filmer, och sedan ser vi till att få de filmerna till biografen.

Nordström är lite osäker för biografens framtid men är ändå hoppfull om att de kan få ett större antal kunder och fortsätta verksamheten som tidigare.

– Vi får hoppas att alla de som kan kommer och ser på filmer. Det är lite tvetydigt att man önskar att det blir en regnig sommar samtidigt som man önskar att det blir en solig sommar, säger Nordström och skrattar.

Diskussion om artikeln