Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Företagare överraskades av hur många som nu styr mot skärgården - "Över en natt var alla dagens biljetter bokade"

Från 2020
Nauvon vierasvenesatama 11.7.2020
Bildtext Regnväder i Nagu gästhamn. Båtfolket passar på att proviantera och bada bastu.
Bild: Minna Rosvall / Yle

Rekordsommar väntas bland annat på Skärgårdens ringväg och på Örö.

Företagare har haft full rulle, på många håll är inkvarteringar slutsålda. Gästhamnarna fylls av båtgäster, och de som inte kommer med båt fyller färjor, kryssningsbåtar och vattenbussar till sista plats.

Gustav Ramberg som transporterar besökare från Åbo till Själö berättar att veckans turer är fullsatta.

- På tisdag kväll var 40 platser lediga. Under en natt var alla dagens biljetter sålda. Vädret påverkar folks kryssningsiver, men en del bokar också sina biljetter i god tid. Inkvarteringen på Själö är fullbokad hela juli, berättar Ramberg.

Bildtext Gustav Rambergs företag transporterar besökare till bland annat Själö och Gullkrona.

Just nu är det högsäsong i skärgården i bästa semestertider.

– Också höstens försäljning ser bra ut. I juli är vår inkvartering fullbokad. Redan i juni var en del dagar fullbokade. Vi har bokningar fram till november, berättar Nina Liski-Tirkkonen om läget på Örö.

Veneitä Nauvon vierasvenesatamassa sadepäivänä.
Bildtext Regningt väder i Nagu 11.7.2020 med 140 båtar i gästhamnen.
Bild: Minna Rosvall / Yle

Var förberedd på köer på Skärgårdens ringväg

Det har varit gott om både bilar och cyklar på Skärgårdens ringväg. På onsdagen fick färjan åka en extra runda och hämta 14 bilar från Houtskär som till en början inte fick plats.

Turismkoordinator i Pargas, Niina Aitamurto, berättar att staden endast blivit kontaktad några enstaka gånger gällande rusning på Skärgårdsvägen, många tar köerna med ro. Förra året var resenärerna på Skärgårdsvägen rekordmånga, 48 000. Och trots att coronaepidemin sköt fram säsongstarten har man vågat tro på att slå rekordet i år.

– För resenärerna skulle det löna sig att använda sig av förmiddagsturer och att åka längs med Skärgårdsvägen motsols, det vill säga med start från Nådendal, och vidare till Tövsala, Gustavs och Iniö. Det har varit mindre trafik då man åker från Iniö mot Houtskär, berättar Aitamurto.

Redan i juni registrerades en ökning på cirka 25 procent i antalet resenärer för Stora Ringvägens del, och en ökning på cirka 14 procent för Lilla Ringvägens del. Det innebär 5200 respektive 6300 resenärer.

Pargas turismkoordinator lovar att cyklar i regel ryms ombord på färjorna.

– Bilarna är flera än vanligt då gruppresorna är färre och fler åker privat. Också det påverkar rusningen.

Bilar i kö till en färja.
Bildtext Köer till färjan mellan Pargas och Nagu på torsdagen. Bilar köade i tiotals minuter.
Bild: Minna Rosvall / Yle

Turismkoordinatorn tipsar om att ringvägen är öppen också de tre första veckosluten i september. Turismföretagare har berättat att ruschen på inkvarteringssidan avtar i slutet av juli och i augusti.

Paraisten matkailupäällikkö Niina Aitamurto.
Bildtext Pargas turismkoordinator Niina Aitamurto är glad över att resenärer trivs i skärgården trots färjköer.
Bild: Minna Rosvall / Yle

Corona sköt på säsongen

På grund av corona började turismsäsongen i skärgården senare än vanligt. Förbindelsebåten trafikerar till Själö året om, men turismsäsongen med gruppbesök kom igång först i början av juni.

Nina Liski-Tirkkonen, företagare på kustfortsön Örö, berättar att många båtar rörde sig i skärgården redan under våren då många arbetade på distans. På Kristihimmelsfärdsdagen låg 50 båtar förtöjda vid bryggan på Örö. Bryggan har plats för 80 båtar.

Bildtext Solnedgång på Örö, arkivbild.

– Värmeböljan i juni ledde till att stora mängder båtfolk var i rörelse. Nu redan tror jag att vi kan uppnå de besökarsiffror som Forststyrelsen som administrerar ön hoppats på, det vill säga upp till 35 000 besökare, uppskattar Liski-Tirkkonen.

Örö ägs av finska staten och administreras av Forsstyrelsen. Örö var i försvarsmaktens bruk ända till slutet av år 2014 och öppnades för allmänheten år 2015.

Katri Salonen purjehduskoululaisten kanssa Nauvon vierasvenesatamassa.
Bildtext Katri Salonen i orange mössa ordnade seglingskurs i Nagu trots regnväder.
Bild: Minna Rosvall / Yle

Ont om båtplatser och inkvartering i juli

Under de första åren hade Örö upp till 30 000 besökare. Senare år minskade mängden besökare och företagaren på ön bytte två gånger. Nuvarande företagare tog över i februari i år.

– Vi har inte hunnit marknadsföra mycket och så här bra går det. Jag vågar hoppas att vi till och med slår rekord i besökarantal, säger företagare Nina Liski-Tirkkonen.

Bildtext Besökare anländer till Örö sommaren 2019. Arkivbild.

Liski-Tirkkonen har totalt 8 års erfarenhet av skärgårdsföretagande. Först i Nötöboden på Nötö och senare på Bodö med gästhamn och Bistro-café.

Också på Bodö är det fullbokat i juli vad inkvarteringen beträffar. Gästhamnen har plats för 50 båtar och har varit full de senaste dagarna.

– Vi fick nya bryggor och även förbindelsebåten kan ta en avstickare till Bodö, vilket ytterligare ökar antalet besökare. Som det är nu kan man ta sig till ön med förbindelsebåt till exempel för en vistelse på ett par dagar. Förbindelsebåten Nordep åker här via, dem kan man kolla tidtabeller med. För nästa sommar kunde det kanske ordna sig med en förbindelse med vilken besökare kunde ta sig till ön för för bara en dag och ta sig hem till natten, planerar Liski-Tirkkonen.

Maarit ja Panu Miettinen purjeveneessään.
Bildtext Maarit och Panu Miettinen seglar i sommar på skärgårdshavet och kring Åland. Sverige uteblir på grund av coronan.
Bild: Minna Rosvall / Yle

Trångt på fyrhotell i Raumo

Företagare Teemu Knuutila har verksamhet på Kuuskajaskari i Raumo, på fyrön Kylmäpihlaja och sköter trafik till Åbo stads rekreationsö Vepsarn.

Han berättar att det var gott om folk på Vepsarn under de varmaste veckorna i juni men att det varit tystare i början av juli. Företaget transporterar besökare till Vepsarn tre gånger om dagen.

På Kuuskajaskarin och Kylmäpihlaja var juni riktigt livlig, till och med rekordlivlig.

– Hotellet på Kylmäpihlaja har i praktiken varit fullbokat hela juli så sommaren ser bra ut, berättar Knuutila.

Han konstaterar ändå att det dåliga vädret i början av juli påverkade mängden dagsbesökare negativt. Men det varma vädrets återkomst för med sig fler besökare.

Artikeln baserar sig på Heinähelle käynnisti todellisen ryntäyksen saaristoon – Yrittäjä yllättyi: "Yhden yön aikana kaikki päivän liput oli varattu" skriven av Minna Rosvall.

På andra språk

Diskussion om artikeln