Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lovisabon Mimosa Elo fotograferar med film och framkallar själv sina bilder: "Själva processen är en viktig del av fotograferandet"

Från 2020
Uppdaterad 17.07.2020 16:58.
En kvinnor står och lutar mot en skylt utanför en dörröppning till ett hus.
Bildtext Mimosa Elo ställer som bäst ut sina fotografier i Hambergska hemmet i Lovisa.
Bild: Yle / Rebecka Svedberg

Mormor och morfars hus i Lovisa inspirerade fotografen Mimosa Elo att ta upp kameran och fotografera. Slutresultatet blev serien Strandboden som hon namngett efter huset.

Svartvita fotografier i vita ramar är prydligt upphängda på ljusgröna betongväggar nere i källarvåningen i Hambergska hemmet i Lovisa.

De är fotografen Mimosa Elos serie Strandboden som är fotograferad i hennes mormor och morfars hus i Lovisa.

- Jag har varit där sedan jag var liten och huset och stället betyder mycket för mig så det är säkert det som får mig att fotografera just där.

Fotografier på en grönvit betong vägg inne i en korridor.
Bildtext Serien består av svartvita fotografier i olika storlekar.
Bild: Yle / Rebecka Svedberg

Elo berättar att hennes konst mestadels utgår från familjen och släkten. På väggarna finns både interiörbilder och porträtt och ledorden är domestic space och inner world.

- Jag tänker det som miljön hemma hos någon och inre världen kan vara minnen, tankar eller drömmar. Det jag försöker beskriva är vad dessa betyder för mig och hur de står i relation till varandra.

Mimosa Elo: "Det var inte alls självklart att jag skulle bli fotograf, jag började med att vara frisör" - Spela upp på Arenan

Svartvita fotografier

I mitten av serien fotografier på väggen finns två större porträtt. På en av dem sitter Elos mormor i en stol och på den andra sitter Elos morfar med barnbarnet Alfred i famnen.

Utställningen består av enbart svartvita fotografier. Det här beror på att Elo fotograferar med film som hon sedan framkallar och själv kopierar till bilder.

- Det är ganska traditionellt. Själva processen är en viktig del av fotograferande. Därför har jag på något sätt fastna för det och det har blivit min grej.

En kvinna står och tittar på fotografier på en vägg.
Bildtext Mimosa Elos mormor och morfars hus betyder mycket för henne.
Bild: Yle / Rebecka Svedberg

Mimosa Elos mamma är också konstnär men att också hon skulle gå i samma fotspår var inte självklart. Som liten drömde Elo om att bli frisör, vilket hon också senare studerade till och började jobba som.

- I något skede märkte jag att det kanske inte riktigt var min grej. Då hade jag fotandet mera som en hobby. Efter det tog fotande över och jag började jag fokusera på det.

Därefter följde studier i bland annat England.

Namn efter morfar

På frågan om hur ofta hon fotograferar svarar hon att det inte sker dagligen. Istället fotograferar hon fler bilder då hon tar upp kameran.

- Jag är inte den som hänger väskan över axeln och bär med kameran överallt utan det är mera vissa tillfällen då jag tar med den. Mest är det på somrarna när det är ljust och trevligt att fota. På vintern blir det inte lika mycket fotograferat.

Ett svartvitt fotografi i en vit ram.
Bildtext Fotografiet “Ring om du hamnar i påsan” har fått namn efter något som Mimosa Elos morfar brukade säga.
Bild: Yle / Rebecka Svedberg

Elo berättar att hon inte planerar så mycket innan hon fotograferar. I alla fall inte i bemärkelsen att börja flytta omkring möbler för att få till en bra bild.

- Det handlar mera om att man med kameran söker rätt vinkel och komposition.

Fotografierna i Elos serie Strandboden har alla ett eget namn. Ett av fotografierna heter exempelvis “Ring om du hamnar i påsan” som Elo berättar att hennes morfar brukade säga till henne.

- Ibland är det lättare och ibland är det svårare att komma på namn. Namnen på fotografierna kan också lite byta namn mellan utställningarna.

Diskussion om artikeln