Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa centralsjukhus är välrustat om en ny coronavåg slår till – ett par miljoner skyddshandskar på kommande

Från 2020
En person med ansiktet dolt drar på sig skyddshandskar
Bildtext Vasa sjukvårdsdistrikt har lyckats säkra tillgången på skyddsutrustning för vårdpersonalen.
Bild: Derrick Frilund / Yle

Det råder ingen brist på skyddsutrustning på Vasa centralsjukhus just nu. Och det räcker till hela sjukvårdsdistriktet, säger inköpschef Niklas Teir. Även på den privata sidan är läget tryggat, men det gäller att beställa i tid, säger Maria Norrena-Björklund på Hötorgcentret i Jakobstad.

Lagret av munskydd, rockar, engångshandskar och visir är fullt just nu, säger Niklas Teir.

- Väggarna börjar komma emot.

Den mest osäkra produkten på marknaden just nu är engångshandskar i vinyl och nitril. Men här lyckades sjukhuset säkra en order på flera miljoner handskar nu i sommar.

Leveransen väntas inom ett par veckor.

Hoitaja.
Bild: Toni Pitkänen / Yle

Rykten om att USA hamstrar

Ryktet säger att det är USA som hamstrat stora partier skyddshandskar och orsakat brist på världsmarknaden. Men om det är sant vet inte Teir.

- Det gick också tidigare rykten om att redan beställda laster med material kapades och köptes upp av USA. Men det är inga uppgifter som blivit bekräftade, säger Teir.

Tillgången tryggad inom hela distriktet

Niklas Teir säger att tillgången på skyddsmateriel också tryggats genom att man startat upp inhemsk tillverkning av skyddsmateriel. Man har också samarbetat genom gemensamma beställningar.

- Vi har också samarbetat inom Erva-området och fått hjälp från Åbo med att skaffa munskydd, säger Teir.

Teir säger att det räcker till alla 13 medlemskommuner och alla hvc-stationer i sjukvårdsdistriktet. Från ministeriet har man uppmanat sjukvårdsdistrikten att även hjälpa privata vårdproducenter med skyddsutrustning.

- Vi har åtminstone inte ännu fått några nödrop från den privata sektorn, och vi är bra rustade om det kommer en andra coronavåg, säger Teir.

Mayvor Wärnman med dottern Louise.
Bildtext Mayvor Wärnman driver eget företag inom hemservice.
Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén

Privatföretagare fick munskydd av staden

Mayvor Wärnman i Öja driver eget företag inom vården. Hon erbjuder hemservice, avlastning och omsorg inom Jakobstadsområdet.

Wärnmans klienter består till största delen av barnfamiljer och äldre personer som bor hemma.

Wärnman har inte upplevt det problematiskt att få tag på skyddsutrustning, utom alldeles i början när pandemin slog till och munskydden tog slut i handeln.

- Då var läget akut och jag fick 50 engångsmunskydd av staden. Men annars har jag beställt själv och exempelvis köpt handskar i de affärer där det funnits tillgång, säger Wärnman.

Wärnman har också låtit sy upp munskydd. För visst har hennes arbete påverkats av pandemin.

Tidigare bar hon munskydd och förkläde främst när hon utförde vissa behandlingar på klienterna, som fotvård. Men plötsligt blev munskydd och handskar en obligatorisk del i alla klientkontakter.

Gäller att beställa i god tid

På Hötorgcentret i Jakobstad, som erbjuder både seniorboende och demensvård, är läget gällande skyddsutrustning under kontroll, säger verksamhetssekreterare Maria Norrena-Björklund.

Norrena-Björklund beställde nyligen mera skyddshandskar.

- De är inte så lätta att få tag på och vi har inte fått alla handskar vi beställde. Men det är ingen panik för vi har välfyllda lager.

- Det gäller att vara förutseende och vara ute i god tid, innan lagret sinar, säger Norrena-Björklund.

I början av pandemin slog sig Hötorgcentret samman med en annan privat aktör och gjorde gemensamma beställningar,

Norrena-Björklund säger att det gått åt mycket mera skyddsutrustning än innan pandemin.

- Vi tänker alltid på hygienen, men nu har vi varit extra noggranna. Förut bar vi exempelvis inte handskar om vi hjälpte en klient att äta, men det blev obligatoriskt i och med coronan, säger Norrena-Björklund.