Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Allt fler italienska vingårdar drivs av kvinnor: ''Mycket har förändrats, flera av de främsta vinkännarna i USA och Europa är kvinnor''

Från 2020
Donatella Cinelli Colombini framför en av sina många vinodlingar inte långt från andra kända vindistrikt såsom Chianti och Montalcino.
Bildtext Donatella Cinelli Colombini framför en av sina många vinodlingar inte långt från andra kända vindistrikt såsom Chianti och Montalcino.
Bild: Christin Sandberg

Mitt i det böljande toscanska landskapet i centrala Italien ligger vingårdarna Fattoria del Colle och Casato Prime Donne. Båda drivs av pionjären och den flerfaldigt prisbelönta vintillverkaren Donatella Cinelli Colombini, som startade den första vingården driven av enbart kvinnor.

Därmed gick hon i bräschen för en utveckling mot större jämställdhet inom branschen. I dag drivs en av fyra vingårdar i Italien av kvinnor.

År 1998 tog Donatella Cinelli Colombini, som är ättling till en anrik familj i vinområdet Brunello i Montalcino i Toscana, över en av familjens vingårdar. Men det var ingen självklarhet.

Familjeföretaget och huvudvingården hade gått i arv till hennes bror, så hon, i egenskap av kvinna och med en dröm om att göra sitt eget vin, fick be sin mamma om att få en liten del av familjens historiska vinproduktion.

För att göra vin krävs dock en person som kan hantverket.

– Jag är inte enolog, vinkännare, utan vände mig till enologskolan i Siena för att höra om de hade någon kunnig elev som kunde hjälpa mig. Då fick jag höra att det var omöjligt eftersom studenterna var mycket efterfrågade och det var flera års väntan på att få en utbildad enolog, säger Donatella Cinelli Colombini när vi träffas på hennes vingård Fattoria del Colle, som har en historia som går tillbaka till 1500-talet.

Donatella Cinelli Colombini och Violante Gardini driver två vingårdar med enbart kvinnor som anställda och siktar högt.
Bildtext Donatella Cinelli Colombini och Violante Gardini driver två vingårdar med enbart kvinnor som anställda och siktar högt.
Bild: Christin Sandberg

Cinelli Colombini fick dock veta att det fanns kvinnliga elever som gått färdigt utbildningen med utmärkta betyg, men som ingen vintillverkare ville anställa. De skickade en lång lista med namn.

Där och då bestämde hon sig för att göra något åt fördomarna och bygga upp hela sin verksamhet tillsammans med bara kvinnor.

– Jag ville visa att diskrimineringen är helt grundlös, eftersom det i modern tid inte behövs muskler för att göra vin, säger hon.

Kvinnorna på frammarsch i vinbranschen

Med den starten hamnade de i framkanten på en förändringsvåg i vilken kvinnor kom att få alltmer framträdande roller inom vinbranschen.

För det var inte bara i vintillverkningen som männen var mest framträdande, även vinexperter och vinprovare runt om i världen var uteslutande män på den tiden.

– När jag väl fått upp ögonen för männens dominans, något jag inte ens tänkt på innan jag ringde vinskolan, såg jag att det rörde alla områden inom vinbranschen.

I dag leder kvinnor 1 av 4 vinföretag i Italien och 25 procent av dem är under 35 år.

Huvudbyggnaden på Fattoria del Colle, en av Donatella Cinelli Colombinis två vingårdar med anor till 1500-talet
Bildtext Huvudbyggnaden på Fattoria del Colle, en av Donatella Cinelli Colombinis två vingårdar med anor till 1500-talet.
Bild: Christin Sandberg

– Mycket har förändrats, flera av de främsta vinkännarna i USA och Europa är också kvinnor, säger Cinelli Colombini.

Även det är något hon har varit med och bidragit till.

Varje år låter Donatella Cinelli Colombini fyra internationella kvinnor provsmaka och bedöma årets viner i syfte att få fram det bästa Brunellovinet.

Kvinnor garanti för kvalitet och kontinuitet

Cinelli Colombini siktar alltid högt. På vingården görs exklusiva viner. Och de har fått många utmärkelser.

Detta, menar Cinelli Colombini, kan hon tacka sina medarbetare för.

– Kvaliteten på vinet har större chanser att bli bättre när det är kvinnor som står bakom, eftersom det krävs ännu mer av dem för att lyckas i en sektor som fortfarande är mansdominerad. Männen har fortfarande lättare att ta sig fram och fler möjligheter, säger hon.

Huvudbyggnaden på Fattoria del Colle, en av Donatella Cinelli Colombinis två vingårdar med anor till 1500-talet
Bildtext Barbara Magnani var den första nyutexaminerade enologen som började arbeta på vingården. Sedan dess har hon blivit Cinelli Colombinis högra hand och den som håller uppe kvalitén på vinet och samtidigt lär nya unga kvinnor att göra vin.
Bild: Christin Sandberg

En annan fördel är att kvinnor inte lämnar när de står på toppen.

– Många män lämnar när de når en pik i sin karriär för att söka sig uppåt. Medan kvinnor, när de är som bäst, ofta har en livssituation i stort som gör att de stannar kvar. Det är en fördel i det här yrket, som skiljer sig från alla andra. Det är inte som när man arbetar i kök och beredningen av varje måltid är en ny erfarenhet. Här handlar det om en, max två, vinskördar per år. Det är då allt yrkeskunnande ställs på sin spets, säger Cinelli Colombini.

Hon fortsätter:

– Att skaffa sig teknisk mognad, erfarenhet och lita på sin egen förmåga tillräckligt för att våga experimentera tar många år.

Ekologiskt och innovativt

Vinet som produceras på gården är ekologiskt.

– För att ha en fungerande vinodling, är det viktigt att ha en sund jord och en hälsosam miljö. Det är en förutsättning för resten, säger Violante Gardini, försäljningsansvarig och dotter till Donatella Cinelli Colombini.

Ekologisk odling är fri från användning av tungmetaller för att döda skadedjur. På gården använder de dock kopparsulfat, som är tillåtet för att bekämpa svampangrepp i både ekologisk och icke ekologisk odling.

Kopparsulfatet sprutas på vinrankan och bladverken innan druvorna är mogna.

Utsikt över vinodlingar och olivlundar som tillhör vingården Fattoria del Colle i Trequanda i Toscana.
Bildtext Utsikt över vinodlingar och olivlundar som tillhör vingården Fattoria del Colle i Trequanda i Toscana.
Bild: Christin Sandberg

– År 2020 är alternativen till kopparsulfat, för att hålla borta svampar från att förstöra vinrankorna, alger, som vi varvar med, och en lösning gjord på apelsiner. Det är båda väldigt dyra alternativ. Tyvärr satsar inte forskningen på dessa nedbrytbara produkter för att få fram ett riktigt bra och kostnadseffektivt alternativ, säger Cinelli Colombini som menar att agrokemiindustrin blockerar tillväxten av den ekologiska sektorn.

Det krävs även innovation. Den tekniska utveckling som främst gynnar vintillverkare är nytänk som syftar till att kontrollera fukthalten i jorden, luften, vinden, temperaturer och regn på ett så precist sätt som möjligt.

– Vi har centraliserade fuktmätare. Men inom ett antal år kommer vi nog ha teknisk utrustning som läser av fukthalten i varje enskilt blad på vinrankan, säger hon.

Vinturism – en stort hit

Cinelli Colombini var också den som lade grunden för att vingårdarna skulle öppna upp sina vinkällare för vinintresserade besökare. År 1993 introducerade hon evenemanget ''Cantine aperte'' (öppna vinkällare), vilket då var något helt nytt. Därmed lade hon grunden för den i dag så populära vinturismen.

Sedan dess har vinturismen i Italien vuxit explosionsartat och blivit en mycket populär turistattraktion.

Till gården kommer främst amerikanska turister för vinprovning. Medan turister från Norden gärna bokar ett bröllop i den historiska vinmiljön eller gärna övernattar på gården.

– Det är en stor skillnad mellan amerikanska turister som lägger stor vikt vid hur stort badrummet är och om det finns luftkonditionering och hiss, medan nordeuropéer i högre grad söker en känsla och önskar en upplevelse och därför uppskattar våra rum för deras antika inredning och köket med traditionella recept, säger hon.

Alla viner som tillverkas på gården innehåller endast egenodlade druvor.
Bildtext Alla viner som tillverkas på gården innehåller endast egenodlade druvor
Bild: Christin Sandberg

– Men det här året har varit en tragedi när det gäller turismen, och vi har inte kunnat sälja så mycket vin, eftersom våra främsta köpare är restauranger och enotek, som många har tvingats hålla stängt säger Violante Gardini, försäljningsansvarig.

– Vi hade 17 internationella bröllop bokade på gården. Alla har avbokats utom ett, tillägger Colombini Cinelli.

Förutom turismen är vinexporten huvudaktivitet på gården. Vinerna exporteras till över 35 länder.

För försäljning och internationella kontakter ansvarar Violante Gardini. Hon är också ordförande för Föreningen för unga italienska vinföretagare (AGIVI).

Innan vi skiljs åt får jag veta att det är Violante Gardini själv som ska stå brud.

Diskussion om artikeln