Rekordmånga jägare har ansökt om jaktlicens – större mängd vitsvanshjortar får fällas kommande jaktsäsong
I år har jägare ansökt om rekordmånga jaktlicenser för att förhindra att hjortstammarna ökar, informerar Finlands Viltcentral. Över 20 000 ansökningar har godkänts i Egentliga Finland.
Sammanlagt får cirka 8 procent fler hjortdjur fällas under kommande jaktsäsong. De fördelas så att man i landskapet får fälla 18 513 vitsvanshjortar och 1 552 älgar.
I hela landet finns det drygt 109 000 hjortdjur, varav cirka 25 procent finns i Egentliga Finland.
Både Sune Fromholz, som är jaktledare för Hitis-Rosalas jaktlag, och Pontus Franzén, ordförande för Nagu Jaktförening påpekar att antalet hjortar i skärgården är stort. Fromholz berättar att man ser en ökning av hjortar på Hitis och Rosala på grund av att vargarna jagar bort dem från Kimitoön.
Enligt honom är det positivt att antalet licenser ökar, samtidigt som det betyder mer arbete för dem som jagar.
- Nog finns det ett behov av att fälla flera. Det spelar ingen roll var man rör sig så ser man mycket vitsvanshjortar. När man stiger upp på morgonen kan man se upp till sex stycken hjortar som står och käkar i trädgården, berättar Fromholz.
Han berättar också att sommargästerna blir uppretade av hjortdjuren eftersom de förstör trädgårdsodlingar.
- Det spelar ingen roll vad de försöker odla, om det så är en gräsmatta, eller ett trädgårdsland så äter hjortarna upp allting.
Pontus Franzén berättar att de flera gånger upplevt att stammen minskat efter en jaktsäsong. Men varje gång hösten kommer känns det som att hjortdjuren knappt har minskat.
- Det är är ju kanske det som är problemet här i skärgården. Här är markområden så splittrade. Det finns så många områden som det inte jagas på.
Jakt är en arbetsdryg process
Enligt Naturresursinstitutet Lukes värdering som gjordes våren 2020 har det växande antalet vitsvanshjortar jämnat ut sig. För att hålla kvar vitsvanshjortstammen på samma nivå, krävs det att minst 14 500 hjortar fälls under nästa jaktsäsong. Därmed har allt fler jägare ansökt om jaktlicens för att fortsatt förhindra stammen från att växa sig större.
Pontus Franzén säger att den ökade mängden licenser hjälper situationen. Däremot påpekar han att det inte alltid beror på mängden licenser, utan det spelar stor roll hur arbetsdryg processen är.
- Det ligger ju ett enormt jobb bakom att jaga, det är kanske en del av utmaningen. För många jaktlag blir jakten allt mer som ett arbete än en hobby. Det är en utmaning att hålla igång en tillräcklig jakt som ändå ska skötas på ett proffsigt, moraliskt och etiskt sätt.
Ändå har Franzéns jaktgrupp lyckats utnyttja de licenser de haft. För några år sedan förlängdes jakttiden, vilket Franzén upplever att de haft stor hjälp av.
- I viss mån tycker jag man kunde utnyttja licenserna tidigare på säsongen, men mot slutet av säsongen har vi lyckats riktigt bra.
Milda vintrar leder till att hjortstammen blir starkare
Vintern i år har varit ovanligt snöfattig och varm. För hjortarna är det mycket lättare att hitta mat då det är snöfattigt.
- Ju mer snöfattiga vintrar, desto starkare blir hjortstammen, säger Sune Fromholz.
Under kalla vintrar har de svagaste hjortarna svårt att klara sig. Det betyder att hjortarna blir allt starkare då vintrarna är snöfattiga, eftersom de förbrukar mindre energi för att hålla sig varma.
Enligt Pontus Franzén försvårar även de snöfattiga vintrarna vakjakten som är den viktigaste jaktformen då det kommer till vitsvanshjortar.