Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Pentagon förbjuder sydstatsflaggan

Från 2020
USA:s försvarsminister Mark Esper (till vänster uppe på trappan) träffade sin brittiska kollega Ben Wallace i Pentagon den 3 mars 2020.
Bildtext USA:s och allierade länders flaggor får användas även i fortsättningen i militära sammanhang. På bilden USA:s försvarsminister Mark Esper (till vänster uppe på trappan) och hans brittiska kollega Ben Wallace i Pentagon den 3 mars 2020.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

USA:s försvarsminister Mark Esper har fattat ett beslut som i praktiken innebär att den så kallade sydstatsflaggan förbjuds inom försvaret.

Esper har beslutat att bara flaggor som främjar sammanhållning får användas på amerikanska militära anläggningar runtom i världen.

Beslutet kan orsaka friktion mellan Esper och president Donald Trump som med hänvisning till yttrandefriheten har försvarat användningen av sydstatsflaggan.

Esper skriver i ett pm att de flaggor som används måste behandla alla människor med värdighet och respekt, och att man måste förkasta symboler som splittrar.

Flaggor som får användas inkluderar bland annat USA:s och delstaternas flaggor, allierades flaggor och militära enheters officiella flaggor.

Sydstatsflaggan, statyer och namn på militärbaser har blivit omstridda frågor i och med demonstrationerna och debatten efter George Floyds död den 25 maj i Minneapolis.

Källor: Reuters, AP

Diskussion om artikeln